Sos kurkowy Fasolka na zimno Sos porowy
Przygotowanie dorsza i ziemniaków :
- filety z dorsza ze skórą ( u mnie ok. 70 dkg )
- sól i pieprz + sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku - do wyboru
- 50 g bardzo miękkiego masła + 1 łyżka oleju + 3 łyżki ziarna sezamowego + 2 łyżki bułki tartej + odrobina soli - wszystko wymieszać na jednolitą masę…
- olej do wysmarowania blaszki
- fasolka szparagowa ( u mnie 90 dkg )
- Filety umyć i osuszyć. Natrzeć miazgą czosnkową, posolić i popieprzyć. Ułożyć kolejno filety w pojemniku skórą do dołu i rozsmarować panierkę z masła. Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki.
- Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. Posolić, posypać papryką i listkami tymianku. Polać trochę olejem i wymieszać.
- Na wysmarowanej blaszce ułożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec bez termoobiegu ok. 25 minut- do lekkiego zrumienienia. Po tym czasie ziemniaki przemieszać , przesunąć do połowy i ułożyć przygotowane filety z dorsza skórą do blaszki. Piec jeszcze 20 - 25 minut bez termoobiegu. Z termoobiegiem czas skracamy o 5 - 10 minut.
Ależ to apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńno, dobre to było Ewuniu...pozdrawiam :)
Usuńsuper !
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, tyle że zamiast dorsza był sandacz, a kurek też nie miałam w zamrażarce, więc były pieczarki. Fasolka z mrożonki. Ale danie w całości smaczne. Dziękuję za przepis Danusiu. Czasem po prostu brak mi pomysłów i chętnie korzystam z podpowiedzi innych. Pozdrawiam ciepło, Elżbieta P./stała Twoja czytelniczka blogy:)/.
OdpowiedzUsuńWitam Elżuniu. No, sandacz to królewska rybka , więc pewnie było smacznie. Mnie też czasami brakuje pomysłów i zaglądam na swój blog lub blogi zaprzyjaźnione. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń