Sos kurkowy to wspaniały sos do pierogów ze szpinakiem, do pierogów ruskich, do wszelkiego rodzaju klusek, ziemniaków jak również makaronów.
SKŁADNIKI:
---40-50 dkg kurek
---1 średnia cebula
---1 szklanka bulionu
---sól i pieprz
---2 łyżki oliwy lub oleju
---1/2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego (nie musi być)
---2 łyżki dobrej śmietany
---mąka pszenna lub kukurydziana do zagęszczenia sosu
Grzybki dobrze wypłukać i wysuszyć. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć krótko na 2 łyżkach oleju, dodać kurki i smażyć na ostrym ogniu aż wyparuje woda. Wlać bulion, dodać 1/2 łyżeczki sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem- gotować ok.7-10 minut. Dodać dobrą śmietanę i sos zagęścić mąką z wodą. Zagotować.
UWAGA : Sos można zagęścić też bez udziału mąk. Należy odjąć z już ugotowanego sosu 2/3, a pozostały sos z 1/3 zmiksować blenderem, dodać odłożone kurki i zagotować. Dodać śmietanę.
UWAGA : Sos można zagęścić też bez udziału mąk. Należy odjąć z już ugotowanego sosu 2/3, a pozostały sos z 1/3 zmiksować blenderem, dodać odłożone kurki i zagotować. Dodać śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz