wtorek, 12 lutego 2013

SOS KURKOWY



Sos kurkowy to wspaniały sos do pierogów ze szpinakiem, do pierogów ruskich, do wszelkiego rodzaju klusek, ziemniaków jak również makaronów.



      SKŁADNIKI:

       ---40-50 dkg kurek
       ---1 średnia cebula
       ---1 szklanka bulionu
       ---sól i pieprz
       ---2 łyżki oliwy lub oleju
       ---1/2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego (nie musi być)
       ---2 łyżki dobrej śmietany
       ---mąka pszenna lub kukurydziana do zagęszczenia sosu

Grzybki dobrze wypłukać i wysuszyć. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć krótko na 2 łyżkach oleju, dodać kurki i smażyć na ostrym ogniu aż wyparuje woda. Wlać bulion, dodać 1/2 łyżeczki sosu sojowego, doprawić solą i pieprzem- gotować ok.7-10 minut. Dodać dobrą śmietanę i sos zagęścić mąką z wodą. Zagotować.
UWAGA : Sos można zagęścić też bez udziału mąk. Należy odjąć z już ugotowanego sosu 2/3, a pozostały sos z 1/3 zmiksować blenderem, dodać odłożone kurki i zagotować. Dodać śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz