Zupa curry to coś w rodzaju rosołu. Nie gotuje się jej na wsadzie mięsnym rosołowym , a tylko na samej piersi drobiowej. Jest bardzo dobrym dodatkiem do drugiego dania np.w niedzielę. Drugie danie wymaga większego nakładu pracy , więc ten rosołek będzie znakomitym pierwszym daniem nie wymagającym dużo czasu.
SKŁADNIKI na 4 osoby :---ok.25 dkg piersi drobiowej
---1,5 l wody
---2 średnie marchewki
---kawałek selera
---mały por
---średnia pietruszka
---sól i pieprz czarny mielony
---1,5 łyżeczki przyprawy curry
---1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
---2 łyżki oleju
Kluseczki:
---2 średnie jajka
---1/2 szklanki mąki wrocławskiej -ewentalnie 2-3 łyżeczki wody
Umytą i obsuszoną pierś drobiową pokroić w kostkę i obsypać przyprawą curry - wymieszać palcami.Marchewkę pokroić w kostkę , a pozostałe warzywa obwiązać dobrze nićmi lub włożyć do bawełnianej siateczki i zawiązać. Do garnka wlać 2 łyżki oleju i na rozgrzany włożyć pokrojoną pierś i obsmażyć. Wlać 1,5 l zimnej wody , wsypać marchewkę i dodać obwiązane warzywa. Wlać 1 łyżeczkę sosu sojowego i wsypać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu- jeżeli ktoś woli mniej pikantną proszę nie dodawać pieprzu. Zagotować i zmniejszyć ogień na średni. Gotować do momentu zmięknięcia marchewki. Doprawić .
W kubeczku dobrze rozmącić jajka z 3 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Zagotować w garnku wodę lekko osoloną i na wrzącą wlewać cienkim strumieniem ciasto kluskowe. Odcedzić na gęstym sicie i kilkakrotnie przelać zimną wodą. Odcedzone kluseczki przełożyć do rosołu i zagotować i jeszcze raz ewentualnie doprawić. Rozlać na talerze lub do bulionówek i posypać posiekaną natką pietruszki. Kluseczki są bardzo drobne, ale takie mają być. Można je lać bezpośrednio na zupę , ale ja wolę gotować oddzielnie - po prostu rosół jest bardziej klarowny.
ZUPA CZYTELNIKÓW :
Beatka S. Ewa z San Diego
ZUPA CZYTELNIKÓW :
Beatka S. Ewa z San Diego
Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa. Mieliśmy dziś na obiad. Szczerze polecam wszystkim Czytelnikom. Robi się ją bardzo szybko. Dziękuję, Danusiu.
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko. Bardzo Ci dziękuję za rekomendację przepisu. Cieszę się, że jesteś i do mnie zaglądasz.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Bardzo lubię tą zupę, ja dodaję jeszcze drobno poszatkowaną kapustę pekińską, a warzywa kroję w słupki i jem z makaronem sojowym. Dzisiaj robię Pani wersję. To nie pierwszy przepis z którego korzystam na Pani portalu. Wszystko wychodzi przepyszne. Dziękuję za pomysły.
UsuńAnia z Olsztyna
Witam Aniu- Danuta jestem , może tak będzie nam milej w sieci. To w takim razie będzie wymiana, ja zrobię jutro Twoją wersję, bo widać że jest smaczna. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Zupeczka bardzo smakowala!znakomita na moja diete.Ewa
OdpowiedzUsuńPolecam Ci też zupę z klopsikami, też jest łagodna. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam Ewuniu:)
Dobrze Danusia ,ugotuje bo cos lekkiego musze podjadać,cztery razy dziennie.Ewa
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, 4 razy dziennie, ale w mniejszych ilościach. Pozdrawiam Ewuniu.
UsuńWitaj Danusiu,
OdpowiedzUsuńdzisiaj spróbowałam Twego przepisu na rosołek z curry. Szybka i łatwa w wykonaniu zupka. Zjedliśmy z apetytem. Na pewno będę do niej wracać, zwłaszcza w okresie zimowym.
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Emilia
Witam Emilko. My tą zupkę bardzo lubimy. Taki lekkie pierwsze danie . Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń