niedziela, 10 lutego 2013

ZUPA CURRY Z KLUSECZKAMI



Zupa curry to coś w rodzaju rosołu. Nie gotuje się jej na wsadzie mięsnym rosołowym , a tylko na samej piersi drobiowej. Jest bardzo dobrym dodatkiem do drugiego dania np.w niedzielę. Drugie danie wymaga większego nakładu pracy , więc ten rosołek będzie znakomitym pierwszym daniem nie wymagającym dużo czasu.

SKŁADNIKI na 4 osoby :

                ---ok.25 dkg piersi drobiowej
                ---1,5 l wody
                ---2 średnie marchewki
                ---kawałek selera
                ---mały por
                ---średnia pietruszka
                ---sól i pieprz czarny mielony
                ---1,5 łyżeczki przyprawy curry
                ---1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
                ---2 łyżki oleju

    Kluseczki:
                ---2 średnie jajka
                ---1/2 szklanki mąki wrocławskiej -ewentalnie 2-3 łyżeczki wody


Umytą i obsuszoną pierś drobiową pokroić w kostkę i obsypać przyprawą curry - wymieszać palcami.Marchewkę pokroić w kostkę , a pozostałe warzywa obwiązać dobrze nićmi lub włożyć do bawełnianej siateczki i zawiązać. Do garnka wlać 2 łyżki oleju i na rozgrzany włożyć pokrojoną pierś i obsmażyć. Wlać 1,5 l zimnej wody , wsypać marchewkę i dodać obwiązane warzywa. Wlać 1 łyżeczkę sosu sojowego i wsypać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu- jeżeli ktoś woli mniej pikantną proszę nie dodawać pieprzu. Zagotować i zmniejszyć ogień na średni. Gotować do momentu zmięknięcia marchewki. Doprawić .

W kubeczku dobrze rozmącić jajka z 3 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Zagotować w garnku wodę lekko osoloną i na wrzącą wlewać cienkim strumieniem ciasto kluskowe. Odcedzić na gęstym sicie i kilkakrotnie przelać zimną wodą. Odcedzone kluseczki przełożyć do rosołu i zagotować i jeszcze raz ewentualnie doprawić. Rozlać na talerze lub do bulionówek i posypać posiekaną natką pietruszki. Kluseczki są bardzo drobne, ale takie mają być. Można je lać bezpośrednio na zupę , ale ja wolę gotować oddzielnie - po prostu rosół jest bardziej klarowny.

ZUPA CZYTELNIKÓW :

Beatka S.                                     Ewa z San Diego

8 komentarzy:

  1. Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa. Mieliśmy dziś na obiad. Szczerze polecam wszystkim Czytelnikom. Robi się ją bardzo szybko. Dziękuję, Danusiu.
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Bardzo Ci dziękuję za rekomendację przepisu. Cieszę się, że jesteś i do mnie zaglądasz.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
    2. Bardzo lubię tą zupę, ja dodaję jeszcze drobno poszatkowaną kapustę pekińską, a warzywa kroję w słupki i jem z makaronem sojowym. Dzisiaj robię Pani wersję. To nie pierwszy przepis z którego korzystam na Pani portalu. Wszystko wychodzi przepyszne. Dziękuję za pomysły.
      Ania z Olsztyna

      Usuń
    3. Witam Aniu- Danuta jestem , może tak będzie nam milej w sieci. To w takim razie będzie wymiana, ja zrobię jutro Twoją wersję, bo widać że jest smaczna. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Zupeczka bardzo smakowala!znakomita na moja diete.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci też zupę z klopsikami, też jest łagodna. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam Ewuniu:)

      Usuń
  3. Dobrze Danusia ,ugotuje bo cos lekkiego musze podjadać,cztery razy dziennie.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, 4 razy dziennie, ale w mniejszych ilościach. Pozdrawiam Ewuniu.

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...