Miałam zamrożone mięso gotowane po wywarze do zupy i wykorzystałam na nadzienie do krokietów . Dodałam startą cukinię przez co farsz był wilgotniejszy. Dodatkowo dołożyłam cząstki pomidorów, żeby zaostrzyć smak nadzienia. Podałam z sosem pieczarkowym, na który nie wstawiam przepisu. To sos ogólnie znany i myślę , że Państwo nie macie z tym kłopotu. Polecam też inne potrawy z wykorzystaniem mięsa gotowanego.
Kotlety z mięsa gotowanego Pasta do chleba Pierogi
Ciasto na naleśniki ( 14 sztuk ):
- 1 i 3/4 szklanki mąki wrocławskiej
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka zwykłej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- olej do smarowania patelni + pędzelek
- szklanka o poj. 250 ml
- Wszystkie składniki na gładko zmiksować i odstawić na 15 - 20 minut po czym usmażyć cienkie naleśniki smarując patelnię pędzelkiem. Jeden naleśnik = 1 łyżka do zupy.
Pozostałe :
- mięso drobiowe z wywaru - u mnie 2 ćwiartki kurczaka i jedno skrzydło indyka
- warzywa z wywaru
- 1 cebula zmielona razem z mięsem
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia ok. 380 g, umyta i starta ze skórką na dużych oczkach
- 3 podłużne pomidory , sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę
- sól i pieprz
- bułka tarta
- 3 jajka do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- naczynie żaroodporne lub blaszka do ciasta
Wykonanie :
- Mięso obrać z kości i zmielić razem z cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą cukinię i wyrobić doprawiając solą i pieprzem.
- Na każdy naleśnik nakładać kopiastą łyżkę farszu, kilka kostek pomidorów i składać krokiety.
- Nagrzać piekarnik do temperatury ok. 70 stopni C i wstawić do niego blaszkę lub naczynie żaroodporne.
- Krokiety panierować w rozmąconych jajkach, bułce tartej i smażyć na średnim ogniu ( żeby nie spiekać ) z obu stron. Usmażone krokiety przekładać do piekarnika, żeby trzymały temperaturę aż usmażymy wszystkie.
- Podawać z sosem pieczarkowym, grzybowym lub porowym.
oooooo coś dla mnie
OdpowiedzUsuń