niedziela, 28 lipca 2013

FASOLKA SZPARAGOWA PO FRANCUSKU




Przepis na fasolkę szparagową na zimno jako dodatek obiadowy lub jak kto woli w formie przekąski. Przepis został przywieziony z Prowansji - okolice Avignonu . Mocno schłodzona fasolka idealnie nadaje się na letnie upały, a i w zimie nie do pogardzenia. Warto zrobić ją trochę wcześniej -jest smaczniejsza.

Oczyszczoną i umytą fasolkę zalewamy wrzątkiem, wodę solimy do smaku. Warzywo gotujemy  al' dente, żeby było chrupkie ale nie surowe. Fasolkę odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowujemy sos na 1 kg fasolki (4 osoby):
    ---5 łyżek oliwy z oliwek
    ---1 płaska łyżka musztardy łagodnej lub ostrej (wg uznania)
    ---1 łyżka octu balsamicznego lub winnego czerwonego
    ---sól i pieprz do smaku
    ---ja daję jeszcze 1 mały roztarty ząbek czosnku ( to poza przepisem autorki)

Składniki sosu zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Zimną fasolkę wymieszać z sosem i schłodzić. Można podawać do pieczonych mięs .

FASOLKA CZYTELNIKÓW:


Ewa z S.Diego


17 komentarzy:

  1. bardzo lubię fasolkę, tez dzisiaj na obiad będe miała fasolkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednym słowem fasolka ma wzięcie:)

      Usuń
  2. robiłam w ten sposób i faktycznie jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że na zimno, bo można zrobić sobie wcześniej.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. ciekawa propozycja, bardzo lubię fasolkę, chętnie spróbuję i takiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię robić tą fasolkę, bo mój Mąż się spóźnia czasami na obiad, więc nie muszę grzać.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. dajcie jeszcze cebule

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Z cebulką jest też pyszna, ale to już jest inny przepis. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Ta fasolka znana mi jest od dzieciństwa.Mój śp tato urodził się we Francji i przeniósł kilka przepisów do naszej kuchni.Teraz gości także w mojej kuchni.Ja daję trochę drobniutko pokrojonej cebulki,ale bez czosnku.W ten sam sposób robię zieloną sałatę.Czasem do obiadu a czasem jak nie mam pomysłu na kolację gotuję jajka i do tego ta sałata.Kto nie zna,polecam wypróbować.Alina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Alinko. To ja powinnam przyjechać do Ciebie po przepisy kuchni francuskiej. Chociaż trochę takich prawdziwych mam od gospodyni z Arles ( Arle-prow.) . Kuchnia francuska jest bardzo ciekawa, chociaż w niektórych potrawach dość ciężko strawna. Ja robię z czosnkiem, bo my po prostu tak lubimy, więc nic w przepisie nie zmieniałam. Sałatę też robię podobnie. Robię też pomidory zapiekane z czosnkiem i zieloną pastą. Alinko dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Danusiu,fasolka ugotowana i prawie zjedzona.Caluchy!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze robię sobie więcej i podjadam potem pod wieczór. Dziękuję Ewuniu.

      Usuń
  7. Witam Danusiu!
    Zaplanowalam ta fasolke zrobic na Wielkanoc. Czy moge przyszykowac ja juz w sobote, czy lepiej z samego rana w niedziele?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. Śmiało możesz przygotować w sobotę. Ona schłodzona jest jeszcze lepsza.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. To swietnie! Juz zapisuje do "planu pracy". :)
      Dziekuje!

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.