sobota, 27 lipca 2013

PLACEK KOKOSOWY Z OWOCAMI





Placek z masą z kokosu, wiśniami i czarną porzeczką. Ciasto bardzo łatwe, dość szybkie i zawsze się udaje. Do ciasta można użyć w lecie wszystkie surowe owoce oprócz truskawek. W zimie możemy piec z owocami rozmrożonymi lub z puszki. Najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami -wiśnie, agrest, czarna i czerwona porzeczka. 



     SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 37x25:

       ---5 żółtek
       ---1 szklanka drobnego cukru do wypieków
       ---125 gram masła
       ---2 pełne szklanki mąki tortowej ( ok.310 gram) szklanka -250 ml
       ---3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
       ---3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
       ---skórka otarta z cytryny
       ---1 łyżka soku cytrynowego
       ---50 dkg wydrylowanych wiśni i dwie garście czarnej porzeczki lub 60 dkg wiśni

       Masa kokosowa:

       ---5 białek
       ---1 szklanka drobnego cukru
       ---20 dkg wiórków kokosowych



Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru do białości, dodając po jednym żółtku. Dodać sok cytrynowy i otartą skórkę z cytryny dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i na zmianę ze śmietaną miksować ciasto na gładką masę. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię- ciasto jest dość gęste. Białka ubić na sztywną pianę i dopiero dodawać po łyżce cukru, jak przy bezach. Do sztywno ubitej masy białkowej delikatnie wmieszać wiórki kokosowe. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Na ciasto rozłożyć wiśnie i porzeczki i na to wyłożyć masę z wiórkami. Wyrównać i wstawić do piekarnika na pierwszą półkę od dołu. Piec 45 minut bez termoobiegu.
PLACEK CZYTELNIKÓW :



16 komentarzy:

  1. No cześć :-)
    Wczoraj mój Martik piekł placek, ale jej nie wyszedł (nie wiedzieć czemu). Po raz kolejny mamy problem z ciastem na maślance - raz udaje się jak puch, a raz "siada" (może maślanka od wściekłej krowy?)
    Twój placek wygląda idealnie, chociaż ja słodyczy w ogóle nie jadam, ale Hurma i Czereda baaardzo...
    A co do blogów - tamte są ewidentnie zaniedbane, tylko w kuchennym siedzę, sama to rozumiesz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadłam na chwilę na blog Odpoczynek Mamy Marzyni i poczułam się jakbym od dawna tam była-ciepło i anielsko.
      Marzyniu masz dobrą energię,czuję to.Dziękuję.
      Co do placka to daj tej krowie niech go teraz zje-pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Witaj Danusiu u Ciebie jak zwykle sielsko anielsko,mam nadzieje,ze wstalas bez bolu glowy bo ja dzis wyrobic nie moge,szykuje sie na weekendowy wyjazd na dzialke.Bardzo apetyczny placek upieklas.POZDRAWIAM Justyna M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie dzisiaj głowa tylko troszkę bolała.Tak sobie z Mężem siedzieliśmy w ogrodzie popijając zimne piwko,że nie pomyślałam o konsekwencjach.Ale już jest ok.
      Placek już w połowie zjedzony,schowałam na jutro trochę dla Mamy,bo u mnie się nie uchowa na dłużej.
      Miłego pobytu na działce:)

      Usuń
  3. podoba mi się połączenie smaków. ta kokosowa warstwa jest świetna :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Karmel-itko.Twoja zupa szczawiowa wyglada pysznie.Dawno nie robiłam i narobiłaś mi smaka.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Dzien dobry ;) bardzo dziekuje za przepis! Ciasto jest przepyszne! Zrobiłam tylko z wisnia, bo porzeczek nie miałam. Polecam wszystkim. Jest wart wypróbowania :-) Pozdrawiam serdecznie Malgosia Ps. Baaardzo lubie Twój blog i codziennie tu zagladam z ciekawością co nam dzisiaj zapodasz ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis odnosi się również do innych owoców,tylko baza ta sam.Wiśnie się idealnie do tego nadają-w ogóle kwaśne owoce.Dziękuję,że skorzystałaś z mojego przepisu.Cieszę się,że tutaj zaglądasz.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. Świetny blog a przepisu na ciasto z pianką kokosową szukałam od dawna, jest przepyszne więc dziękuję, że podałaś. Pozdrawiam serdecznie.Helena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Helenko.To ciasto moja rodzinka bardzo lubi,piekłam je też z agrestem-też fajnie się skomponowało.Bardzo dziękuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  6. Ciasto pycha . Pozdrawiam Wiki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej cieszy mnie, kiedy przepis się sprawdza u moich czytelników. Bardzo dziękuję za pozytywny komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. Jak kokos to robię w ciemno, uwielbiam. A w zeszycie od mamy właśnie mam taki przepis kokos z wiśnią, tylko teraz nie pamiętam czy takie same składniki czy to na zwykłym ucieranym. Ale bądź co bądź, pyyyycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, te mamy- dobrze, że mają zeszyty- he, he .
      Pozdrawiam effo :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.