Szarlotka to wyrób cukierniczy z Francji. Ciasto kruche lub półkruche z owocami. Nazwę swą zawdzięcza księżnej Charlotcie . Ciasto najczęściej pieczone z jabłkami,a w Polsce z dodatkiem przypraw korzennych.
Do tego rodzaju ciasta mogą być użyte również inne owoce co nie ma wpływu na nazwę.
Szarlotkę upiekłam z rabarbarem, ale dodatkowo dołożyłam bitą śmietanę i truskawki suto posypane cukrem pudrem co pozwala na to, że owoce nie kurczą się po kilku godzinach i zachowują w miarę swoją świeżość.
Górną warstwę ciasta zrobiłam z kruszonki, ale możemy zagnieść ciasto z podwójnej ilości składników, podzielić na 2 części i zamiast kruszonki wylepić ciastem jak szarlotkę z jabłkami. Można również zrobić bez bitej śmietany.
SKŁADNIKI:
---1/4 kg mąki tortowej
---12,5 dkg masła
---1/2 szklanki cukru
---1 jajo
---1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
---1/4szklanki gęstej śmietany
---aromat waniliowy
Kruszonka: ( opcja do wyboru)
---1,5 szklanki cukru-pudru
---1,5 szklanki mąki tortowej
---15 dkg masła
---1 kg rabarbaru
---7 łyżek cukru
---1/2 słoika dżemu (dałam agrestowy)
---papier do pieczenia
---blaszka o wymiarach 36x25
Opcjonalnie:
---1/4 litra śmietany kremówki 36 %
---1 płaska łyżeczka żelatyny lub 1 śmietan fix
---parę truskawek
---cukier puder do posypania
1) Rabarbar obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Rozgrzać szeroki rondel lub patelnię i przełożyć rabarbar posypując cukrem. Rozgrzać mieszając , aż puści sok. Przełożyć na sito i osączyć .
2) Składniki kruszonki zagnieść i wstawić do lodówki . Wszystkie składniki ciasta posiekać i zagnieść .
3) Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (jeżeli mamy taką zwykłą metalową to boki też, żeby ciasto z owocami nie miało metalicznego posmaku). Blaszkę wylepić ciastem i wstawić do lodówki.
4) W tym czasie nagrzać piekarnik do 185-190 stopni C. Wstawić schłodzone ciasto i piec przez ok.15 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć,ciasto posmarować dżemem . Na to wyłożyć rabarbar i na całość rozkruszyć ciasto wyjęte z lodówki. Wstawić do piekarnika (185-190) i piec ok.40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Możemy podać też na ciepło z kulką lodów. Taki może być koniec upieczonego ciasta. Ponieważ mamy sezon na truskawki pomyślałam, że warto je wykorzystać. Ubiłam śmietanę, dodałam śmietan fix i udekorowałam szarlotkę truskawkami posypując obficie cukrem pudrem, żeby przedłużyć świeżość truskawek. Z pozostałego soku ugotować kompot lub pyszny kisiel. Uzupełnić wodą do 1/2 litra. Odlać 1/2 szklanki i rozrobić z 2 płaskimi łyżkami mąki ziemniaczanej. Dosłodzić (dałam 2 łyżki cukru) i ugotować kisiel. Smacznego.
Wygląda wyśmienicie.. chętnie ukradłabym kawałeczek.. uwielbiam rabarbar ale w takim połączeniu jeszcze go nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować,jeżeli ktoś lubi rabarbar to smakuje super-dziekuję i pozdrawiam:)
Usuńbardzo apetyczna szarlotka, chetnie skorzystam z takiej propozycji bo z rabarbarem jeszcze nie piekłam:)
OdpowiedzUsuńWitam.Twoje pychotki też smakowicie wyglądają-dziękuję i pozdrawiam:)
UsuńMoje ulubione sezonowe ciasto, ale z truskawkami wygląda jeszcze bardziej apetycznie. Miło mi będzie gdy przyjmiesz wyróżnienie które jest dla Ciebie na moim blogu.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.Bardzo dziekuję za komentarz.Droga artesanio-bardzo mi miło,że wybrałaś mój blog do wyróżnienia.Jestem zaszczycona i dziękuję Ci bardzo.Przykro mi,ale nie mogę przyjąć wyróżnienia ponieważ dwa dni temu odmówiłam przyjęcia innego wyróżnienia mojego bloga i byłabym nie w porządku w stosunku do tamtej osoby gdybym przyjęła Twoje(komentarz jest pod tartą prowansalską).Ja nie jestem jeszcze gotowa na wyróżnienia stąd taka moja decyzja.Pozdrawiam Cię serdecznie i proszę nie miej do mnie urazy-dziękuję:)
UsuńRozumiem i przyjmuję to ze zrozumieniem. To nie zmienia faktu że Twój blog podoba mi się bardzo. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam Cię ciepło.Źle się z tym czuję,ale nie miałam wyjścia,bo musiałam być konsekwentna.Bardzo dziękuję Ci za zrozumienie-jest to dla mnie ogromnie ważne.Dziękuję również za ciepłe słowa-to bardzo miłe-pozdrawiam serdecznie:)
Usuńo matulu jedyna! ale ją pięknie ubrałaś!!!!
OdpowiedzUsuńOj Agusiu -rozpieszczasz mnie-dziekuję bardzo i pozdrawiam:)
Usuńrobiłam to ciasto, tylko w mniejszej blaszcze, przez połowe składników, zdecydowanie najlepsze ciasto z rabarbarem jakie jadłam
OdpowiedzUsuńWitam.Dziękuję Ci bardzo Kamilko za komentarz.To miłe i ważne dla mnie kiedy ktoś kto skorzystał z przepisu wystawia komentarz bez wzgledu czy smakowało,czy nie.Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWyglada bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło:)
UsuńDanusiu 1/4 kg.mąki to jest 1 szklanka i tylko tyle wystarczy aby wylepić standardową blaszkę?Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. Tak wystarczy, ta warstwa nie jest gruba. Powodzenia.
UsuńPozdrawiam.
Danusiu jeszcze jedno a mogę ciasto zrobić dziś i do jutra trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńMożesz Kasiu, tylko wyjmij troszkę wcześniej , będzie łatwiej wylepiać blaszkę.
UsuńPowodzenia.
Dziękuję za szybkie odpowiedzi jutro dam znać jak wyszło.
OdpowiedzUsuńWitaj Danusiu szarlotka wyszła wspaniała tylko miałam mało rabarbaru i pomieszałam z jabłkami jest pyszna dziękuję za przepis.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. Grunt to kreatywność w kuchni. Oczywiście, bardzo dobry pomysł z dodatkiem jabłek. Bardzo Ci dziękuję za komentarz.
UsuńPozdrawiam :)
Witaj Danusiu dziś znów upiekłam twoją szarlotkę jest tak smaczna że nie mogę się jej oprzeć a upiekłam ją dla mamy z okazji jutrzejszego naszego święta.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu, cieszę się bardzo , że Ci tak zasmakowała. Ja też dzisiaj piekłam, a właściwie suszyłam bezy na jutro dla Mamy.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witaj Danusiu przeglądam Twojego bloga i szukam ciasta na weekend i przypomniała mi się szarlotka z rabarbarem i właśnie ja upiekę,a nowe torty wyglądają wyśmienicie.Pozdrawiam Kasia z Obornik
OdpowiedzUsuń