Bardzo smaczne i szybkie serniczki. Ponieważ jest ich więcej niż dziurek w foremce do mufinek, więc żeby nie piec na dwa razy serniczki są upieczone w podwójnych papilotkach. Użyłam do wykończenia zmiksowanych truskawek z żelatyną i udekorowałam kleksami bitej śmietany. Można również użyć konfitury z wiśni, czy czarnej porzeczki lekko podgrzanej. Bita śmietana nie jest konieczna, bo serniczki bez niej też są bardzo smaczne. Całość bez pieczenia zajęła mi 50 minut.
SKŁADNIKI na 15 sztuk:
---1 opakowanie ciastek Krakuski-Florianki w czekoladzie mlecznej z mąką pełnoziarnistą 143g
---4 dkg masła
Masa serowa:
---40 dkg twarogu tłustego (takiego w kostkach ofoliowanych)
---6 płaskich łyżek cukru
---1 jajko
---1 łyżka gęstej śmietany ---lekko kopiasta łyżka mąki tortowej
---aromat wanilii
---7 płaskich łyżek wiórków kokosowych
Inne:
---20 dkg truskawek
---cukier puder do smaku
---2 płaskie łyżeczki żelatyny
---30 papilotek lub 15 i forma do mufinek
Dodatkowo miałam posiekane orzechy włoskie i troszeczkę bitej śmietany.
Ciastka rozkruszyć w woreczku foliowym lub blenderem. Dodać stopione masło i zarobić dokładnie palcami ciasto. Rozporcjować na 15 papilotek lekko ugniatając łyżeczką. Twaróg zmielić lub użyć końcówki blendera. Dodać cukier, aromat waniliowy, jajko,mąkę i śmietanę. Wszystko dobrze zmiksować i rozłożyć na masę ciasteczkową.
Trochę wyrównać wierzchy serniczków. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić serniczki i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec ok.30-35 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Serniczki nie są rumiane. W tym czasie umyte i osuszone truskawki zmiksować dodając cukier puder ( ja dałam 2 łyżeczki) do smaku. Dwie łyżeczki żelatyny zalać wrzątkiem tak żeby woda ją tylko przykryła. Zamieszać i wstawić do miseczki z gorącą wodą, żeby żelatyna się rozpuściła. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki przecieru truskawkowego , rozmieszać i połączyć z resztą masy truskawkowej. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby trochę masa zaczęła krzepnąć. Taką masą polać serniczki i ewentualnie posypać orzechami i udekorować kleksami bitej śmietany. Wykończenie serniczków zależy od naszej pomysłowości. Polecam i smacznego.
Wyjątkowo urocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńNo tak już mają-pozdrawiam ciepło:)
UsuńWitaj Danusiu - serniczki sa przesliczne i napewno smaczne koniecznie do zrobienia - nie odzywalam sie dlugo bo przeciez ulewy daly sie we znaki no ale teraz pogoda dopisuje i wszystkow ladnie wysycha - szkoda zeby sie warzywa zmarnowaly przez te deszcze - pozdrawiam Cie serdecznie Basia.
OdpowiedzUsuńWitam Basiu.Myślałam o Tobie,bałam się że Cię zalało,ale widzę ,że na szczęście wszystko ok.Bardzo Cię pozdrawiam i życzę miłej niedzieli-dziękuję:)
UsuńPrzepyszne i proste w zrobieniu pychotaaaa:) pozdrawiam Justyna :)
OdpowiedzUsuńJustynko bardzo się cieszę,że maluchy smakowały. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam.
Smakowaly nawet mojej corce ktora nie je nic slodkiego a sernczek caly zjadla :)
UsuńTo chyba dobrze Justynko, że nie jest łasuchem na słodkie.
UsuńPozdrawiam.