piątek, 14 czerwca 2013

SERNICZKI MINI - SZYBKIE



Bardzo smaczne i szybkie serniczki. Ponieważ jest ich więcej niż dziurek w foremce do mufinek, więc żeby nie piec na dwa razy serniczki są upieczone w podwójnych papilotkach. Użyłam do wykończenia zmiksowanych truskawek z żelatyną i udekorowałam kleksami bitej śmietany. Można również użyć konfitury z wiśni, czy czarnej porzeczki lekko podgrzanej. Bita śmietana nie jest konieczna, bo serniczki bez niej też są bardzo smaczne. Całość bez pieczenia zajęła mi 50 minut.



 
  SKŁADNIKI na 15 sztuk:

       ---1 opakowanie ciastek Krakuski-Florianki w czekoladzie mlecznej z mąką pełnoziarnistą 143g
       ---4 dkg masła

       Masa serowa:
       ---40 dkg twarogu tłustego (takiego w kostkach ofoliowanych)
       ---6 płaskich łyżek cukru
       ---1 jajko
       ---1 łyżka gęstej śmietany       ---lekko kopiasta łyżka mąki tortowej
       ---aromat wanilii
       ---7 płaskich łyżek wiórków kokosowych
       Inne:
       ---20 dkg truskawek
       ---cukier puder do smaku
       ---2 płaskie łyżeczki żelatyny
       ---30 papilotek lub 15 i forma do mufinek

Dodatkowo miałam posiekane orzechy włoskie i troszeczkę bitej śmietany.

    

Ciastka rozkruszyć w woreczku foliowym lub blenderem. Dodać stopione masło i zarobić dokładnie palcami ciasto. Rozporcjować na 15 papilotek lekko ugniatając łyżeczką. Twaróg zmielić lub użyć końcówki blendera. Dodać cukier, aromat waniliowy, jajko,mąkę i śmietanę. Wszystko dobrze zmiksować i rozłożyć na masę ciasteczkową.



Trochę wyrównać wierzchy serniczków. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić serniczki i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec ok.30-35 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Serniczki nie są rumiane. W tym czasie umyte i osuszone truskawki zmiksować dodając cukier puder ( ja dałam 2 łyżeczki) do smaku. Dwie łyżeczki żelatyny zalać wrzątkiem tak żeby woda ją tylko przykryła. Zamieszać i wstawić do miseczki z gorącą wodą, żeby żelatyna się rozpuściła. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki przecieru truskawkowego , rozmieszać i połączyć z resztą masy truskawkowej. Wstawić na chwilę do lodówki, żeby trochę masa zaczęła krzepnąć. Taką masą polać serniczki i ewentualnie posypać orzechami i udekorować kleksami bitej śmietany. Wykończenie serniczków zależy od naszej pomysłowości. Polecam i smacznego.


8 komentarzy:

  1. Wyjątkowo urocze maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Danusiu - serniczki sa przesliczne i napewno smaczne koniecznie do zrobienia - nie odzywalam sie dlugo bo przeciez ulewy daly sie we znaki no ale teraz pogoda dopisuje i wszystkow ladnie wysycha - szkoda zeby sie warzywa zmarnowaly przez te deszcze - pozdrawiam Cie serdecznie Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu.Myślałam o Tobie,bałam się że Cię zalało,ale widzę ,że na szczęście wszystko ok.Bardzo Cię pozdrawiam i życzę miłej niedzieli-dziękuję:)

      Usuń
  3. Przepyszne i proste w zrobieniu pychotaaaa:) pozdrawiam Justyna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co mi w duszy gra4 maja 2015 12:11

      Justynko bardzo się cieszę,że maluchy smakowały. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Smakowaly nawet mojej corce ktora nie je nic slodkiego a sernczek caly zjadla :)

      Usuń
    3. To chyba dobrze Justynko, że nie jest łasuchem na słodkie.
      Pozdrawiam.

      Usuń