wtorek, 26 listopada 2019

CIASTECZKA Z AMARETTO I LEJĄCĄ CZEKOLADĄ W ŚRODKU - KRUCHE




Smaczne ciasteczka formowane w kulki z kostkami czekolady w środku. Bardzo proste w wykonaniu, nie trzeba wałkować, wycinać, schładzać  ciasta , wystarczy włożyć kawałeczek czekolady w środek i piec. Ciasto wydaje się być klejące, ale doskonale się formuje w kulki pod warunkiem, że bardzo dobrze utrzemy miękkie masło z cukrem pudrem i kakao. Jeżeli Państwo zrobicie wszystko zgodnie z przepisem to nie będzie żadnych trudności. Możecie je udekorować , można pozostawić bez dekoracji. Użyłam czekolady gorzkiej, nie tak jak jest w oryginalnym przepisie , czyli deserowej. Dodałam też Amaretto co fajnie podkręciło smak ciastek i podwoiłam proporcje. Czekolada jest płynna do ok. 3 godzin, ale po tym czasie też nie twardnieje...jest po prostu bardziej scalona. Lepiej użyć czekolady deserowej, która ma mniej masy kakaowej w środku. U mnie gorzka, bo taką lubimy.






SKŁADNIKI na ok. 42 sztuki :

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka  likieru Amaretto 
  • 440 g mąki pszennej ( użyłam wrocławskiej )
  • 4 lekko kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g czekolady deserowej ( u mnie gorzka 64 %) lub 300

WYKONANIE :


  • Masło , cukier puder i Amaretto zmiksować na jasny gładki krem - ok. 8 - 9 minut. W miarę miksowania krem stanie się jaśniejszy. Dodać 2 jajka i miksować do połączenia składników, czyli ok. 5 minut.
  • Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito do kremu . Zmiksować do połączenia składników na wolnych obrotach . Nabierać kopiastą łyżeczkę ciasta i formować w dłoniach kulki wielkości większego orzecha włoskiego. 
  • Przygotować sobie 2 blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Czekolady połamać na kostki, kilka kostek przekroić na połowę, bo braknie lub użyć 3 tabliczek czekolady.
  • Każdą kulkę rozpłaszczać na dłoni na grubszy placuszek, położyć kostkę czekolady i zlepić ponownie w kulkę. Układać na blaszkach w dość dużych odstępach ( p. fotografia ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 14 minut - nie dłużej, żeby ciastka nie wyschły. Po upieczeniu są miękkie, po ostygnięciu lekko stwardnieją.
  • Jeżeli mają być to ciastka świąteczne to można rozrobić dekorację w postaci takiej jak u mnie. Utarłam 2 łyżeczki cukru pudru z odrobiną wody i pędzelkiem przyklejałam gwiazdki cukrowe.



12 komentarzy:

  1. Wyglądają cu do wnie !!
    Buziaczki Danusiu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz język mi ucieknie ... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie małe a cieszą, nie mówiąc, jak smakują. Do zrobienia. Pozdrawiam i dziękuję za pomysł. Elżbieta P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i rownież pozdrawiam, a ciasteczka polecam :)

      Usuń
  4. Jejku, to już świąteczne klimaty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, ha, no co Ty Marzyniu, do świąt to tylko klimat zostanie :)

      Usuń
  5. Jakie piękne, szukałam podobnego przepisu. Coś czuję, że upiekę je jeszcze przed Świętami :D

    OdpowiedzUsuń