poniedziałek, 13 kwietnia 2015

UDKA Z PIEKARNIKA ZE ŚLIWKAMI W SOSIE POMIDOROWYM




Udka drobiowe pieczone w piekarniku. Pomimo dodatku śliwek i powideł śliwkowych są znakomite  w smaku . Można je podawać do obiadu z ryżem lub kluseczkami .  Zapraszam do przepisu.


  • 12 udek drobiowych
  • 1 puszka pomidorów w soku własnym 
  • sól i papryka
  • 24 śliwki
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego lub po połowie z ostrym
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3/4 szklanki wody ze smaczkiem z patelni
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • wykałaczki lub nici bawełniane


  • Z udek drobiowych zdjąć skórę, wytrybować kostkę. Udka zwinąć lub złożyć na połowę i spiąć wykałaczkami lub owiązać nićmi. Posypać solą i papryką. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju i udka obsmażyć na rumiano z obydwu stron. Udka wyjąć , a na patelnię wlać 3/4 szklanki wody- smaczek zachować.
  • Posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w półplasterki lub kostkę podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać posiekane pomidory z sokiem, ketchup, powidła śliwkowe , śliwki i cukier - dusić ok. 3 minut. Wlać smaczek z patelni i zagotować. 
  • Udka ułożyć w gęsiarce lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką, zalać przygotowanym sosem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok. 50 minut. Sprawdzić czy są miękkie. Po 20 minutach sprawdzić smak sosu i ewentualnie dosolić wg smaku. Wstawić ponownie do piekarnika i piec do miękkości.

12 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne danie. Uwielbiam mięso pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, to podobnie jak ja - mięsożerca ze mnie . Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Nie powiem- ale szybko ich nie było. Dziękuję effo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy śliwki mają stanowić farsz do udek, czy mają być w sosie luzem? W opisie podajesz, że w sosie, ale na fotkach wygląda jakby mięsko było faszerowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie nie ma farszu, udka są wytrybowane z kości i zwinięte. W przepisie jest dokładnie napisane - "Udka zwinąć lub złożyć na połowę i spiąć wykałaczkami lub owiązać nićmi." :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. O! Tak ! Udka z ryżem, albo jeszcze smaczniej z kopytkami np. Dzisiaj u mnie na obiad też udka , ale w sosie musztardowym .
    Obiady szybkie, bo roboty HUK , ogród piszczał,żeby coś ogarnąć, ale już teraz popiskuje, a mnie nadal czas brak nawet ,żeby podrapać sie po ...plecach. Pozdrawiam Cię , Danusiu, serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jestem szybka . Bożenko, z kopytkami jest najsmaczniej, ale nie zawsze chce się je robić.
      O ogrodzie wolę nie myśleć, mam tyle zaległości, ale kiedy w ogrodzie ich nie ma- ha, ha.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Dlaczego POMIMO!? To chyba "dzięki", bo drób można wszak przerabiać na tysiąc sposobów, a TY podałaś jeden z bardziej apetycznych :-)
    A co do imienin: jeszcze tydzień. Mam imieniny 26 kwietnia, i jestem zdziwiona, że oprócz tradycyjnego sąsiedztwa Marii i Klaudiusza (wg mojego kalendarza) jeszcze gdzieś figuruję. Mama mi mówiła, że kiedy zapodali Babci Broni, jakie imię będę nosić (a byłam dzieckiem nieślubnym dwojga baaardzo młodych rodziców) to Babunia zrobiła swoje słynne "sowie oczy" i zawaliła: "No to co wy chcecie z dziecka jakąś MASZYNĘ zrobić??!!" I tak zostałam "Marzynią" :-)
    I tym optymistycznym akcentem kończę i wiedz, że następne imieniny Marzeny z Tobą, Kubeczkiem, Agatką Koton i Agunią wżenianą w Podkarpacie u mnie w WILKÓWCE! :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Marzenko to jeszcze dużo wody upłynie do następnego roku . Jak zdrowie pozwoli to może się spotkamy, tyle, że to nie jest taki żabi skok- ha, ha.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń