Szybka, pożywna i smaczna wczesna kolacja lub obiad. Polecam- potrawa jest pyszna.
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 10- 15 dkg boczku parzonego wędzonego
- 1 płaska łyżka masła klarowanego lub oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
- sól i pieprz
- makaron tagliatelle - 400 g ( miałam 3 osoby)
- Szpinak lekko rozmrozić, tak żeby można go było połamać na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w kosteczkę , podsmażyć, dodać drobniutko posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
- Dodać częściowo rozmrożony szpinak i smażyć razem, aż szpinak trochę odparuje - doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę i chwilkę pogotować doprawiając jeszcze do smaku.
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z masą szpinakową.
MAKARON CZYTELNIKÓW :
Justynka z Poznania
Ewa z San Diego
Justynka z Poznania
Ewa z San Diego
Dziękuję za ciekawe przepisy. Zainspirowałaś mnie tym szpinakiem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam EDO. Nam bardzo smakował , no i szybko można coś przygotować. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
A ja wczoraj nalepiłam pierogów ze szpinakiem i białym serem. Pozdrawiam wiosennie
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
O, to też lubimy Beatko. Jakoś po świętach nie ma ochoty na mięso . U nas dzisiaj piękna , właściwie letnia pogoda, więc idę do ogrodu.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Pyszności, ja lubię szpinak jednak tak rzadko go robię ponieważ i mąż i córka kręcą na niego nosem. Często też robiłam sos szpinakowy na bazie beszamelu - po prostu do beszamelu dodawałam szpinak i zagotowywałam. Super się sprawdza w zapiekankach, wtedy ładnie trzyma "fason" :)
OdpowiedzUsuńJa z Mężem bardzo lubimy szpinak, a dzieci poza domem więc nie muszę przemycać w potrawach. To bardzo cenne warzywo i widzę , że jednak do dzieci zaczyna to docierać, bo sami kombinują jak go podać , żeby smakował. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam makaron ze szpinakiem. A do tego duużo czosnku ;)Pychotka :)
OdpowiedzUsuńJa Joasiu też jestem czosnkowa, a szpinak uwielbiam. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam :)
Szybkie smaczne danie . Pozdrawiam ze słonecznej Warszawy
OdpowiedzUsuńU nas dzisiaj znowu chłodno, wiatr ostro daje, ale najważniejsze, że wiosenka już przyszła. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam szpinak podobnie jak moja rodzina. Robie go ze wszystkim z makaronem najczęsciej :) Czasami dodaje Fetę Pozdraiwm :)
OdpowiedzUsuńO, tak feta do szpinaku super pasuje, też czasami ja dodaję tylko troszkę w innym zestawie.
UsuńPozdrawiam :)
Ja też lubię boczuś w szpinaku :-) I też miałam ostatnio szpinakową fazę, bo juz mi swojski wieprzek nieco bokiem wychodzi. A może właśnie w boki wchodzi? :-D
OdpowiedzUsuńMarzyniu, ja bym to nazwała szpinak w boczusiu- ha, ha.
UsuńPozdrawiam :)
Danusiu bardzo szybki i dobry obiad,zawsze robilam z serkiem mascarpone i bez boczku,tylko czosnek i gałka muszkat.,ale w tym zestawieniu z boczusiem jest jeszcze lepsze,bardzo nam smakowało.Pozdrawiam i zdrowiej szybciutko.JustynaM
OdpowiedzUsuńJustynko, z mascarpone i czosnkiem też robię, ale czasami dla odmiany robię z boczkiem. Ja lubię dodatek boczku parzonego wędzonego do potraw, nawet czasami w małej ilości, bo wtedy traktuję go jako przyprawę. Dziękuję Ci.
UsuńPozdrawiam niedzielnie :)
Bylo bardzo smacznie.dziekuje.Ewa
OdpowiedzUsuńNo i bardzo się cieszę Ewuniu. Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńUwielbiam zajadać makaron ze szpinakiem, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewelinko za komentarz.
UsuńPozdrawiam ciepło :)