czwartek, 9 kwietnia 2015

MAKARON ZE SZPINAKIEM



Szybka, pożywna i smaczna  wczesna kolacja lub obiad. Polecam- potrawa jest pyszna.


  • 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 10- 15 dkg boczku parzonego wędzonego
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
  • sól i pieprz
  • makaron tagliatelle - 400 g ( miałam 3 osoby)


  • Szpinak lekko rozmrozić, tak żeby można go było połamać na mniejsze kawałki. Boczek pokroić w kosteczkę , podsmażyć, dodać drobniutko posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
  • Dodać częściowo rozmrożony szpinak i smażyć razem, aż szpinak trochę odparuje - doprawić solą  i pieprzem. Wlać śmietankę i chwilkę pogotować doprawiając jeszcze do smaku.
  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z masą szpinakową. 
MAKARON CZYTELNIKÓW :

Justynka z Poznania


Ewa z San Diego

20 komentarzy:

  1. Dziękuję za ciekawe przepisy. Zainspirowałaś mnie tym szpinakiem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam EDO. Nam bardzo smakował , no i szybko można coś przygotować. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. A ja wczoraj nalepiłam pierogów ze szpinakiem i białym serem. Pozdrawiam wiosennie
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to też lubimy Beatko. Jakoś po świętach nie ma ochoty na mięso . U nas dzisiaj piękna , właściwie letnia pogoda, więc idę do ogrodu.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Pyszności, ja lubię szpinak jednak tak rzadko go robię ponieważ i mąż i córka kręcą na niego nosem. Często też robiłam sos szpinakowy na bazie beszamelu - po prostu do beszamelu dodawałam szpinak i zagotowywałam. Super się sprawdza w zapiekankach, wtedy ładnie trzyma "fason" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z Mężem bardzo lubimy szpinak, a dzieci poza domem więc nie muszę przemycać w potrawach. To bardzo cenne warzywo i widzę , że jednak do dzieci zaczyna to docierać, bo sami kombinują jak go podać , żeby smakował. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam makaron ze szpinakiem. A do tego duużo czosnku ;)Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja Joasiu też jestem czosnkowa, a szpinak uwielbiam. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Szybkie smaczne danie . Pozdrawiam ze słonecznej Warszawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas dzisiaj znowu chłodno, wiatr ostro daje, ale najważniejsze, że wiosenka już przyszła. Dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Uwielbiam szpinak podobnie jak moja rodzina. Robie go ze wszystkim z makaronem najczęsciej :) Czasami dodaje Fetę Pozdraiwm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak feta do szpinaku super pasuje, też czasami ja dodaję tylko troszkę w innym zestawie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Ja też lubię boczuś w szpinaku :-) I też miałam ostatnio szpinakową fazę, bo juz mi swojski wieprzek nieco bokiem wychodzi. A może właśnie w boki wchodzi? :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, ja bym to nazwała szpinak w boczusiu- ha, ha.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Danusiu bardzo szybki i dobry obiad,zawsze robilam z serkiem mascarpone i bez boczku,tylko czosnek i gałka muszkat.,ale w tym zestawieniu z boczusiem jest jeszcze lepsze,bardzo nam smakowało.Pozdrawiam i zdrowiej szybciutko.JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, z mascarpone i czosnkiem też robię, ale czasami dla odmiany robię z boczkiem. Ja lubię dodatek boczku parzonego wędzonego do potraw, nawet czasami w małej ilości, bo wtedy traktuję go jako przyprawę. Dziękuję Ci.
      Pozdrawiam niedzielnie :)

      Usuń
  9. Bylo bardzo smacznie.dziekuje.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i bardzo się cieszę Ewuniu. Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Uwielbiam zajadać makaron ze szpinakiem, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewelinko za komentarz.
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń