piątek, 2 października 2015

KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE Z FASOLKĄ I MARCHEWKĄ



To takie danie 2 w jednym- bardzo wygodne. Klopsiki nie są obsmażane, więc potrawa jest trochę bardziej dietetyczna i smaczna. Proporcje podane przeze mnie są dość spore, ale można zrobić z połowy porcji. Ja gotowałam na dwa dni i jeszcze trochę  zamroziłam . Klopsiki smakują podane z ryżem, wszelkimi kaszami , a także z drobniejszymi kluseczkami.



  • 1, 20 kg mięsa indyczego z udźca lub gulaszowego
  • 4 łyżki kaszki manny + 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 średnia cebula
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • 2 jajka

  • Kaszkę manną zalać wrzątkiem, wymieszać dobrze i pozostawić do ostudzenia. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Do mięsa dodać wszystkie składniki i dobrze wyrobić. Uformować  mokrymi dłońmi klopsiki wielkości średniej moreli. Wyszło mi 22 sztuki.
Sos z warzywami :
  • 70 dkg fasolki
  • 60 dkg marchewki
  • 1 większa pietruszka
  • 1 por większy lub 2 mniejsze
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju lub masło klarowane
  • 2 łodyżki liści selera korzeniowego
  • 3 szklanki wody
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 2- 3 łyżki jogurtu greckiego
  • mąka do zagęszczenia sosu


  • Fasolkę pociąć na połowę i podgotować ok. 15 minut w osolonej wodzie do smaku. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki, por w półplasterki. Rozgrzać tłuszcz w większym rondlu i poddusić por. Dodać marchewkę, pietruszkę i poddusić razem na półmiękko- ok. 15  minut. Dodać fasolkę , wlać wodę, dodać sos sojowy- wymieszać  i doprawić solą , pieprzem do smaku.
  • Na wierzch ułożyć klopsiki , jeden obok drugiego, na wierzch położyć gałązki liści selera i przykryć rondel. Dusić na wolniejszym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie klopsiki są już jędrne i można je wymieszać delikatnie z warzywami i dusić jeszcze wszystko razem ok. 20 - 25  minut.
  • Wyjąć liście selera i klopsiki . Warzywa z sosem zagęścić dodając na końcu jogurt grecki i wymieszać. Włożyć ponownie klopsiki i razem podgrzać. Zdjąć z palnika i wymieszać z koperkiem.

8 komentarzy:

  1. Same pyszności, pomimo, że przed chwilą zjadłam kolację to znowu zgłodniałam.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj JaGuś. U mnie teraz trochę bardziej łagodnie, bo mama moja jest chora i musiałam się w kuchni przestawić na lżejsze dania. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. To coś dla mnie mniam ,mniam serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Różo i polecam danie.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Witam. Zawsze szukałam ciekawych przepisów na różnych stronach internetu. Ale odkąd natrafiłam na Pani przepisy,nie zaglądam na inne. Przepisy sa fenomenalne,warte wypróbowania i zapisania. Często z nich korzystam i sie jeszcze nie zawiodłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Agatko. Miło mi , że jakoś w tym gąszczu blogowym trafiłaś do mojej kuchni. Proszę- jestem Danuta, tak będzie nam milej w sieci. Wiek tutaj nie ma znaczenia. Bardzo dziękuję i zapraszam.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Właśnie zrobiłam!!! Są przepyszne , pachnące i lekkie. Kolejny wspaniały przepis. Jak ja się cieszę, że odkryłam Twój blog Danusiu!!!! Dzięki i pozdrawiam z miejscowości Tychy na Śląsku.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry Jolu. Bardzo lubię te klopsiki i dość często je robię, żeby trochę żołądek odpoczął od obsmażanych. Bardzo Ci dziękuję i cieszę się ogromnie, że Wam smakowały. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń