Kremówka z masą truskawkową i owocami w środku... takie jest dzisiaj u mnie pyszne ciasto.
Miała być na spodach przygotowanych przeze mnie jak w kremówce tradycyjnej, która jest na moim blogu, ale poszłam na skróty.
Nie chce się zbyt długo stać w kuchni, więc przygotowałam kremówkę z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Szybko, łatwo i smacznie.
SKŁADNIKI :
- 2 sztuki ciasta francuskiego w rolkach
- wiórki kokosowe
- 2 blaszki z wyposażenia piekarnika + 1 mniejsza
- 1 jajko do smarowania
- Obydwie rolki ciasta francuskiego rozwinąć i razem z papierem ułożyć na 2 blaszkach. Odciąć nadmiar ciasta i papieru. Jedną rolkę położoną wcześniej pokroić na równe 16 prostokątów.
- Trzecią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe odkrojone 2 kawałki ciasta ułożyć na blaszce i pociąć na małe kwadraciki lub prostokąty. Wszystko posmarować rozmąconym jajkiem. Po kolei wszystkie części ciasta upiec w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni C - ok. 20 minut na rumiano lub wg przepisu na opakowaniu ciasta.
- Pokrojone prostokąty posypać wiórkami kokosowymi.
- Upieczone prostokąty delikatnie dociąć.
KREM :
- 1/2 litra mleka 3,2 %
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 5 płaskich łyżek stołowych mączki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
- 2 łyżki likieru -jajecznego - Advocat ( jeżeli są małe dzieci można nie dodawać)
- 300 g truskawek zmiksowanych w blenderze
- 300 g truskawek pokrojonych na mniejsze cząstki
- Z mleka odlać 3/4 szklanki, pozostałe wlać do rondelka i wsypać cukier. Do odlanego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i żółtka. Całość dobrze rozmącić i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Ugotować budyń intensywnie mieszając. Przelać do zwilżonej wodą salaterki, przykryć powierzchnię cieniutką folią , żeby się nie zrobiła skorupa i ostudzić.
- Masło zmiksować i dalej miksując dodawać letnią masę budyniową i likier jajeczny. Do zmiksowanej masy dodawać po łyżce musu truskawkowego dalej miksując- do wyczerpania. Przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić na 15 minut do lodówki.
WYKONANIE :
- Upieczony w całości spód ułożyć na paterze i dłońmi docisnąć górkę ciasta- lekko się pokruszy na wierzchu. Wyłożyć 2/3 masy truskawkowej, na to pokrojone truskawki, upieczone kwadraciki i całość dłonią lekko wcisnąć w krem. Rozprowadzić po całości pozostały krem.
- Na wierzch ułożyć upieczone kwadraty dociskając do siebie dłońmi , żeby było równo z dołem. Kwadraty leciutko docisnąć z góry , ale tak żeby górki nie wcisnęły się do środka. Całość schłodzić.
MOJE RADY co do kolejności przygotowania ciasta , żeby było sprawnie :
- Przygotować sobie blaszki.
- Ugotować masę budyniową i wstawić do zimnej wody w większym naczyniu. Można wodę w międzyczasie zmienić.
- Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni lub wg przepisu na opakowaniu.
- Upiec wszystkie części ciasta.
- Zmiksować truskawki, drugie pokroić w drobniejsze kawałki.
- Zrobić krem i wykończyć ciasto.
Danusiu wyglada cudownie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Natalio...serdecznie pozdrawiam :)
UsuńSuper pomysł Danusiu! Ja też posiłkuję się często gotowym ciastem, kiedy nie ma czasu, albo sił, albo ... ochoty na długie stanie w kuchni (to ostatnie wraz z wiekiem dopada mnie niestety coraz częściej). Z gotowego ciasta można w kilka chwil wyczarować bardzo smaczne rzeczy, także chwała temu, kto je wymyślił he he :-))) Twoja kremóweczka wygląda mega apetycznie! Pozdrawiam i życzę spokojnego, słonecznego weekendu :-))
OdpowiedzUsuńZ tym wiekiem Helenko to mamy podobnie. Ochota jest tylko tylko czasami sił brakuje i ja jakoś wszystko wolniej robię niż jeszcze nie tak dawno. Bardzo Ci dziękuję :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitaj Danusiu właśnie zaglądam na Twojego bloga żeby poszukać coś z truskawkami a tu taka niespodzianka pysznie wyglądająca kremówka na pewno ją upiekę,w środę piekłam bułeczki te malutkie smarowane gorącym masłem wyszły bardzo smaczne.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu kremówkę polecam , a za skorzystanie z przepisu na bułeczki dziękuję. Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńDanusiu na tą kremówkę patrzę już drugi dzień.Upieklam dziś drożdżowe a kremoweczkę tą mam cały czas z tylu głowy.Musze to koniecznie zrobic.Pozdrawiam.JustynM (tak to ja��)
OdpowiedzUsuńJustynko przyjdzie czas , że się Tobie przesunie z tyłu na przód...aha, ha...pozdrawiam :)
UsuńKobieto, smaka robisz - przepyszne zestawienie.
OdpowiedzUsuńNo, taka nasza rola Ewuniu :)
UsuńPo prostu poezja dla podniebienia ! <3
OdpowiedzUsuńU mnie niestety już proza, bo dawno po kremówce...pozdrawiam serdecznie :)
Usuń