sobota, 9 stycznia 2016

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM




Miały być dzisiaj pączki wojenne z ziemniakami , ale w ramach poświątecznego czyszczenia szafek kuchennych są rogaliki z makiem. Został mi gotowy suchy mak mielony i trzeba było go jakoś zagospodarować, zanim wylęgną się mole kuchenne. No,  tak to dzisiaj jest z tymi produktami zalegającymi w sklepach na półkach. 
Wracając do rogalików. Przepis jest w istocie rzeczy dość długi, ale zawsze staram się w miarę dokładnie wytłumaczyć - „co i jak”. Polecam Państwu smaczne, pulchne i mięciutkie rogaliki, wbrew pozorom wcale nie są pracochłonne. 
Raczej rzadko piekę na drożdżach instant, ale lenistwo po tylu wolnych dniach tak u mnie zagościło, że upiekłam na drożdżach instant. Nie chciało się jechać do sklepu, a posłańcy już wszyscy wyjechali. Zapraszam do przepisu.



Ciasto na 32 sztuki :
  • 50 dkg mąki pszennej ( użyłam tortowej, ale lepiej luksusowej )
  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 3 żółtka z dużych jaj ( białka zachować )
  • 120 g cukru
  • 70 g masła 
  • 60 g drożdży świeżych lub 14 g i 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Drożdże instant wsypać do ciepłego mleka , dodać 2 łyżeczki cukru , rozmieszać i pozostawić na 10 minut do rozpuszczenia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać mleko z drożdżami , wsypać przesianą mąkę i krótko wyrobić łyżką lub mikserem. Wlać letnie masło i dobrze wyrobić gładkie ciasto - nie podsypywać mąką. 
  • Ciasto przełożyć do misy, nakryć ściereczką i wstawić do worka foliowego. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • UWAGA- w przypadku świeżych drożdży należy wcześniej zrobić rozczyn.
Nadzienie makowe :
  • 200 g maku suchego mielonego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka likieru Amaretto lub aromat migdałowy - dosłownie 2 - 3 kropelki
  • 1 białko 
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • Mleko zagotować z miodem i masłem. Do gorącego wsypać suchy mielony mak i gotować na wolnym ogniu ok. 3- 4 minuty. Mieszać , żeby się nie przypalił. Kiedy masa zgęstnieje zdjąć z ognia , dodać rodzynki , skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę przestudzić . Do lekko ciepłej masy dodać amaretto lub aromat migdałowy, białko nie ubite i dobrze wymieszać .




Wykonanie :


  • Pozostałe dwa białka leciutko  roztrzepać widelcem.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 równe części ( u mnie 970 g podzielone przez 4 = ok. 242 g. ) Każdą z części wałkować bez podsypywania mąką na koło o średnicy ok. 32 cm. Posmarować białkiem .
  • Rozwałkowane ciasto podzielić na 8 równych części ( p. fotografia ). Na każdą część kłaść kopiastą łyżeczkę maku i zwijać rogaliki.
  • Te rogaliki zwijamy w ten sposób, że na nadzienie zakładamy część ciasta i po bokach dociskamy , żeby nam mak nie „wylatał”- he, he.  Następnie zakładamy na leżąco ( p. fotografia ) pozostałą część ciasta i resztę zwijamy w palcach naciągając końcówkę. Rożki rogalików zakręcamy wokół własnej osi.
  • Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Do pozostałego białka dodać 2 łyżki mleka i roztrzepać. Wyrośnięte rogaliki posmarować białkiem z mlekiem i nakłuć.
  • Wstawić  blaszkę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec ok. 15- 17 minut na mocno rumiany kolor. Piec na pierwszej półce od dołu piekarnika, bez termoobiegu.
  • Rogaliki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  • Wychodzą 2 blaszki z wyposażenia piekarnika.

12 komentarzy:

  1. Oj jakie ładne. dawno.dawno nie jadlam takich rogalików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo,bardzo,bardzo pyszne :)dziękuję za przepis Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, Matuś jak ja ich dawno nie robiłam, a mam jeszcze trochę maku, więc muszę je zrobić. Bardzo dziękuję Kasiu - pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ...witaj Danusiu. Piękne, pachnące rogaliczki. Zgrabniutkie, uwielbiam takie. Pozdrawiam serdecznie kochana Ciebie i Twoich bliskich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci Jolu, Ty to jesteś przyjaciel... pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...