Nie chce się za bardzo gotować i wstawiać przepisów po tylu wolnych dniach. Ogarnęło mnie totalne lenistwo, ale że dzieci wyjeżdżały trzeba było coś zrobić . Zostało mi mięso z rosołu , część mi wyjedli i na farsz było trochę mało. Dołożyłam puszkę ciecierzycy , wszystko wyrobiłam i muszę powiedzieć, że było smacznie. Niewiele tych pierogów mi zostawili, więc dorobiłam dla nas kopytek. Do tych pierogów polecam sos grzybowy .
Ciasto na ok. 54 sztuki o średnicy krążków ok. 10 cm :
- 60 dkg mąki wrocławskiej
- 1,5 szklanki wrzącej wody ( szklanka o poj. 250 ml )
- 2 łyżki oleju
- trochę mąki do podsypania
- Mąkę zalać wrzątkiem , wlać olej i dobrze wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć miską lub włożyć do woreczka foliowego i pozostawić do przestudzenia. Może być lekko ciepłe.
Farsz :
- 1 puszka ciecierzycy - 240 g
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju
- mięso gotowane razem z warzywami ok. 60 dkg
- sól, pieprz
Wykonanie :
- Mięso zmielić razem z czosnkiem i ciecierzycą. Cebule pokroić w kosteczkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju.
- Całość wyrobić doprawiając solą i pieprzem.
- Ciasto rozwałkować w miarę cienko i wykrawać krążki. Nakładać nadzienie i zlepiać. W dużym rondlu zagotować wodę z solą i na wrzącą kłaść pierogi. Gotować 2- 3 minuty od wypłynięcia.
POTRAWA CZYTELNIKÓW :
Ale piekne pierozki ,jak malowane Pozdrawiam Alicja
OdpowiedzUsuńBo ja je namalowałam Alu - he, he - dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńTez chcialam podkreślić to, iż Pani pierożki są piękne, równiutkie i tak ślicznie zlepione. Super, jak malowane. Pozdrawiam Justyna
OdpowiedzUsuńJustynko, jak widać na załączonej fotografii miały być wszystkie zakręcone sznureczkiem, ale paznokcie za długie- he, he- dziękuje bardzo. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJa już się znowu stęskniłam za pierogami, chociaż w okresie świątecznym myślałam, że już na nie nie spojrzę... Twoje wzięłabym z ucałowaniem rączki :-)
OdpowiedzUsuńJa jakoś się nie przejadłam, bo zostawiałam dla dziecisków- he, he :)
UsuńZaczęłam robić farsz do pierogów i jak zrobiłam to się wystraszyłam tyle tego mi wyszło. Zmieniłam plany i nasmażyłam naleśników i wyszły krokiety do tego sos pieczarkowy :) Obiad na dwa dni :) Farsz z cieciorką pyszny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Danusiu :)
Witaj Basiu. Tego farszu jest Basiu na taką ilość pierogów jak mniej więcej podałam. Grunt to kreatywność w kuchni, a Tobie jej zdecydowanie nie brakuje. Krokiety na pewno były smaczne , a jeszcze z sosem pieczarkowym...mmmm. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńDanusiu nie dopisałam, że mięsa miałam więcej niż w przepisie :) Ciasto na naleśniki super nic mi nie popękało. Wcześniej korzystałam z innego przepisu i zawsze pękały, nie wiem co robiłam nie tak.
OdpowiedzUsuńZ mięsem Basiu to trudno ucelować samemu. Też mam czasami więcej, ale wtedy go zamrażam. Jak przygotowuję przepis na bloga, to niestety wszystko muszę ważyć i kalkulować ...co by czytelnicy potem nie mieli pretensji, że czegoś zabrakło czy zostało. Bardzo dziękuję Basiu za uwagę...serdecznie pozdrawiam :)
Usuń