piątek, 3 sierpnia 2018

CIASTO WIELOOWOCOWE



Latoś obrodziły owoce, ja to mówią w gwarze poznańskiej. Mnogość różności owocowej, że nie wiadomo co upiec i z czym , tyle pomysłów się ciśnie do głowy. Co prawda jest bardzo gorąco i praca z piekarnikiem do najprzyjemniejszych nie należy, ale jak się zrobi przeciąg to nie jest tak źle. Proste , bardzo kruche ciasto i duuużo owoców. W ogrodzie przy temperaturze 36 stopni , no rewelacja...ha, ha. Co prawda bardzo zimne mleko do ciasta trochę obniżyło temperaturę ciała, ale nie da się dłużej przebywać na łonie przyrody. Zapraszam.




CIASTO na tortownicę o śr. 26 cm :

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 żółtka ze średnich jaj
  • 1 lekko kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 kopiaste łyżki kaszki manny

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone masło. Cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę i sok z cytryny zmiksować w blenderze na gładką masę. Wszystko razem połączyć i zagnieść ciasto.
  • Uformować podłużny gruby wałek i odciąć 1/3 ciasta. Odpiąć rant tortownicy i dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć rant razem z papierem tworząc tzw. drugie dno. Wylepić boki i spód ciastem, wygładzić łyżeczką.  Ciasto nakłuć widelcem, pozostałe ciasto umieścić w woreczku foliowym i wszystko włożyć do lodówki na 30 - 40 minut.
  • Po schłodzeniu ciasta w blaszce wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika , na drugą półkę od dołu i piec bez termoobiegu ok. 15 minut. Ciasto wyjąć i posypać spód kaszką manną. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C i przełożyć kratkę na pierwszą półkę od dołu.

NADZIENIE  :

  • 500 g jabłek ( u mnie papierówki )
  • 500 g śliwek
  • 400 g borówki amerykańskiej
  • 100 g malin
  • sok z 1 cytryny jeżeli mała lub z połowy jeżeli duża
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej


  • Wszystkie owoce umyć i dobrze odsączyć. Śliwki pokroić w ósemki, obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie owoce oprócz malin wymieszać razem z sokiem cytrynowym. Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i ponownie dokładnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczone ciasto i wyrównać. Na wierzch ułożyć maliny. Odłożoną 1/3 ciasta rozkruszyć i równomiernie posypać owoce.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec bez termoobiegu w 180 stopniach C ok. 40 minut. Upieczone ciasto winno być całkowicie ostudzone dopiero odpiąć delikatnie obręcz i przełożyć na paterę.Przy odpinaniu obręczy można sobie pomóc szpatułką prowadząc ją przy samej obręczy. Ciasta nie przechowywać w lodówce a raczej w chłodniejszym miejscu.

4 komentarze:

  1. Aż ślinka cieknie... pysznie się prezentuje. Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu, oh jak pięknie wyglada to ciasto. U nas nie tylko upały ale i prawdziwa sauna na dworze.... napewno będę to ciasto piekła. Pozdrawiam serdecznie Ania Pruchnik

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ "pakowne"! Miłośnicy owocowych ciast muszą być usatysfakcjonowani!

    OdpowiedzUsuń

Niestety , ale musiałam włączyć moderację komentarzy ze względu na reklamujące się firmy. Bardzo proszę zostaw chociaż kilka słów o skorzystaniu z przepisu...to bardzo dla mnie waźne i motywujące. Z góry dziękuję.