Pochowały mi się gdzieś pod liśćmi ogórki i wyrosły w rozmiarze XL. Takie duże najczęściej dodaję do ryżu, robię leczo z ich dodatkiem lub robię smażone w syropie jako dodatek do pieczonych mięs w zimie.
SKŁADNIKI:
- 2 czerwone papryki – ok. 50 dkg- pokroić w krótkie paseczki
- 60 dkg pieczarek- pokroić w plasterki
- 25 dkg boczku wędzonego parzonego + 4 łyżki oleju- pokroić w kosteczkę
- 3 większe cebule- w kosteczkę lub ćwierć plasterki
- 3- 4 ząbki czosnku- posiekać drobniutko
- ok. 80 dkg świeżych ogórków- wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę
- 4- 5 pomidorów najlepiej podłużnych- sparzyć, obrać skórkę i pokroić w kostkę
- dodatkowo 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
- czerwona papryka w proszku do smaku
1) W dużym rondlu rozgrzać olej i dodać pokrojony boczek- przesmażyć. Dodać cebulę i czosnek- razem przesmażyć.
2) Dodać pieczarki i przesmażyć do odparowania wody, dodać ogórki i paprykę- zagotować i doprawić do smaku pieprzem, solą i papryką. Gotować ok. 15 minut, po czym dodać pomidory.
3) Dusić z uchyloną pokrywką na dość mocnym ogniu- jeszcze raz doprawić. Jeżeli sos się nam nie zagęści sam to można użyć małej ilości mąki kukurydzianej lub pszennej rozrobionej z wodą i troszkę zagęścić.
takiego leczo jeszcze nie jadłam:) pysznie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńPisano mi Fb, że bardzo smakowało. Dziękuję Antenko.
UsuńMiłej niedzieli.
Dziękuję za przepis, już mojej rodzince zaserwowałam bardzo im smakowało, chłopaki zmienili tylko nazwę teraz to "Leczo Danusi". :) Lostereski
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Bardzo mi miło, że leczo zasmakowało , a i chłopakom dziękuję za nazwę. Pozdrawiam Ciebie i chłopaków. Dziękuję bardzo.
UsuńDawno mnie nie było, a tu tyle nowości! Nigdy nie robiłam ze świeżymi ogórkami, Boże kiedy to człowiek wypróbuje wszystkie te pyszne przepisy...
OdpowiedzUsuńAja, ha, ha - a ja się martwię, kiedy jakąś potrawę powtórzę- chyba tylko świąteczne jedzonko.
UsuńPozdrawiam serdecznie.