Proponuję udka z piekarnika pieczone w marynacie z mlekiem. Mięso jest delikatne w smaku , mięciutkie do tego smaczny sos. Na blogu polecam również udka duszone w mleku. Troszkę inaczej doprawione i równie dobre.
- ok. 90 dkg udek drobiowych
- sól i pieprz
- masło klarowane ewentualnie olej do smażenia
Marynata :
- 400 ml mleka 3,2 %
- 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 5 - 6 ząbków czosnku
- 1 płaska łyżka masła
- Udka drobiowe umyć i osuszyć. Posolić, popieprzyć i włożyć do pojemnika z przykrywką. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie udka obsmażyć na rumiano z obu stron na maśle klarowanym lub oleju. Przełożyć do brytfanny.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mlekiem i zalać obsmażone udka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec pod przykryciem ok. 50 minut- do miękkości. Sos zlać i można zagęścić .
- Moje uwagi- w czasie pieczenia doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
- - jeżeli ktoś nie może jeść podsmażanych to można dla urozmaicenia dodać troszkę startej lub pokrojonej w kostkę marchewki.
Wygladaja bardzo pysznie.Milego dnia Danusiu Pozdrawiam serdecznie Alicja
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu, trochę z opóźnieniem, ale mam chorobę w rodzinie.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Czesto rano szukam inspiracji na blogach - nie mam pomyslu na obiad czy deser. Pani blog pomaga mi najbardziej i najczesciej czerpie z niego pomysly. Doskonale przepisy, smaczna, nieskomplikowana kuchnia. Nasze rodzinne menu byloby duzo ubozsze bez tego bloga. Dziekuje. Dzis na obiad mielismy tego wlasnie kurczaka :)
OdpowiedzUsuńZycze wszystkiego dobrego, cieple mysli dla Pani Mamy, zdrowia... Pozdrawiam, Ola
Witam Ollu. Staram się jak mogę z komentarzami, ale niestety czasu brakuje. Dzisiaj jeszcze mam troszkę luzu, ale od jutra tego czasu będzie mniej. Dziękuję Ci bardzo Ollu za ciepłe słowa.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
z mlekiem? pycha !! wygladaja smacznie
OdpowiedzUsuńTego mleka nie czuć , za to sos jest bardzo dobry :) pozdrawiam :)
Usuńmięsa z mlekiem zyskują na delikatności, robiłam schab w mleku ale kurczaczka też bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńJa robiłam też schab w mleku , udka w mleku duszone i powiem Ci, że smak sosu jest bardzo ciekawy.
UsuńPozdrawiam :)