poniedziałek, 21 września 2015

UDKA DROBIOWE W MLEKU - Z PIEKARNIKA



Proponuję udka z piekarnika pieczone w marynacie z mlekiem. Mięso jest delikatne w smaku , mięciutkie do tego smaczny sos. Na blogu polecam również udka duszone w mleku. Troszkę inaczej doprawione i równie dobre. 


  • ok. 90 dkg udek drobiowych
  • sól i pieprz
  • masło klarowane ewentualnie olej do smażenia 
Marynata :
  • 400 ml mleka 3,2 %
  • 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 1 płaska łyżka masła


  • Udka drobiowe umyć i osuszyć. Posolić, popieprzyć i włożyć do pojemnika z przykrywką. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie udka obsmażyć na rumiano z obu stron na maśle klarowanym lub oleju. Przełożyć do brytfanny.
  • Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mlekiem i zalać obsmażone udka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec pod przykryciem ok. 50 minut- do miękkości. Sos zlać i można zagęścić .
  • Moje uwagi- w czasie pieczenia doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
  •  - jeżeli ktoś nie może jeść podsmażanych to można dla urozmaicenia dodać troszkę startej lub pokrojonej w kostkę marchewki.

8 komentarzy:

  1. Wygladaja bardzo pysznie.Milego dnia Danusiu Pozdrawiam serdecznie Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu, trochę z opóźnieniem, ale mam chorobę w rodzinie.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Czesto rano szukam inspiracji na blogach - nie mam pomyslu na obiad czy deser. Pani blog pomaga mi najbardziej i najczesciej czerpie z niego pomysly. Doskonale przepisy, smaczna, nieskomplikowana kuchnia. Nasze rodzinne menu byloby duzo ubozsze bez tego bloga. Dziekuje. Dzis na obiad mielismy tego wlasnie kurczaka :)
    Zycze wszystkiego dobrego, cieple mysli dla Pani Mamy, zdrowia... Pozdrawiam, Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ollu. Staram się jak mogę z komentarzami, ale niestety czasu brakuje. Dzisiaj jeszcze mam troszkę luzu, ale od jutra tego czasu będzie mniej. Dziękuję Ci bardzo Ollu za ciepłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. z mlekiem? pycha !! wygladaja smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego mleka nie czuć , za to sos jest bardzo dobry :) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. mięsa z mlekiem zyskują na delikatności, robiłam schab w mleku ale kurczaczka też bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam też schab w mleku , udka w mleku duszone i powiem Ci, że smak sosu jest bardzo ciekawy.
      Pozdrawiam :)

      Usuń