Wygrzebałam dawny przepis na ten pyszny placek. Nie wiem skąd mam przepis , krążył wśród moich znajomych. Pamiętam tylko że dodałam w przepisie jedną warstwę więcej. Jak udało mi się dostać pomarańcze to była warstwa pomarańczowa , jak nie to była warstwa marchewkowa z olejkiem pomarańczowym.
Pomarańcze wtedy pojawiały się najczęściej przed świętami, więc często substytutem była marchewka z zapachem pomarańczowym- też było dobre. Warto by nawet sobie przypomnieć jak to smakowało. Może kiedyś upiekę jak będzie Rodzina w komplecie żeby sobie powspominać stare dobre czasy.
SKŁADNIKI:
Ciasto;
---5 żółtek
---1/2 kg mąki tortowej
---3 płaskie łyżki cukru
---25 dkg masła
---1/2 szklanki śmietany lub 1 łyżka smalcu (ja piekę ze śmietaną)
---cukier waniliowy
---1 płaska łyżka kakao
---2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe:
---1 kg jabłek
---1/2 szklanki wody
---1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
---3 pomarańcze (ok.60 dkg) lub 1/2 kg startej marchewki z 1 łyżką cukru,sokiem cytrynowym
do smaku i olejkiem pomarańczowym
---1/2 szklanki wody
---1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
---5 białek
---1 szklanka cukru kryształu
---typowa blaszka do placka
---papier do pieczenia lub folia aluminiowa wyścielona matową stroną do blaszki
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na połowę. Jedną z nich jeszcze raz na połowę i do jednej dodać kakao i zagnieść. Wszystkie 3 kawałki ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. W międzyczasie obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubszych oczkach,włożyć do rondla i tylko rozgrzać (nie smażyć) dodać 1/2 szklanki wody rozrobionej z 1 łyżką mąki ziemniaczanej i zagęścić. Obkrojone ze skóry i albedo pomarańcze pokroić w kostkę , włożyć do rondla rozgrzać podobnie jak jabłka i zagęścić w taki sam sposób. Zawsze tak robię jak daję owoce - zapobiega to nasiąkaniu ciasta i masa z owoców jest znacznie lepsza.
Blaszkę wyłożyć papierem i zetrzeć większą część ciasta jasnego na tarce o grubszych oczkach (nie ścieram bezpośrednio na blaszkę). Na to ciasto wyłożyć przestudzone jabłka, na jabłka masę pomarańczową , na to zetrzeć ciemne ciasto. Ubić pianę z 5 białek i dalej ubijając dodawać cukier. Ubitą pianę wykładamy na ciemne ciasto , a na pianę ścieramy jasne ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy ciasto na pierwszej półce od dołu. Ja w moim piekarniku piekę ok.55 minut. Ciasto na wierzchu musi być mocno rumiane. Skubaniec jest bardzo dobry i na ciepło i na zimno.
Mariola T.
Ania Ś. z Irlandii
Jaki ładny, nigdy nie robiłam skubańca.
OdpowiedzUsuńTo stary przepis jeszcze z PRL-U,ale warto spróbować:)
UsuńNigdy nie piekłam tego ciasta i już żartuję
OdpowiedzUsuńZawsze podobała mi się nazwa "Skubaniec"-pozdrawiam:)
Usuńkocham to ciasto ;d
OdpowiedzUsuńJa też-pozdrawiam i zapraszam do grona moich znajomych:)
OdpowiedzUsuńWitaj, mam "dwie lewe" ręce jeżeli chodzi o pieczenie ciast. W piątek postanowiłam zrobić skubańca i powiem tak. Wyszło przepyszne!!! Dziękuję za przepis. Dzięki temu mam ochotę piec więcej. Pozdrawiam! Joanna
OdpowiedzUsuńWitam.Bardzo sie cieszę ,że smakowało-my też to ciasto bardzo lubimy-pozdrawiam i dziekuję:)
OdpowiedzUsuńznam to ciasto pod nazwą "pleśniak"...bo faktycznie wygląda jakby pleśń się w nim zagnieżdziła......ale to nieprawda ciasto jest pyszne
UsuńWitam.Ja słyszałam też tę nazwe,ale za moich dawnych czasów mówili skubaniec-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSkubaniec to nasze chyba ulubione ciasto.W ostatni weekend piekłam z tartymi jabłkami podduszonymi z jedną cytrynową galaretką(proszkiem).Pycha.Pani wersję też wyprobuję...
OdpowiedzUsuńMoi domownicy też bardzo lubią to ciasto,ale ja z tej racji że zaczęłam prowadzić bloga muszę piec różne więc skubaniec jest teraz rzadziej-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPamietam, :-) to ciasto mojej mlodosci :-) Zawsze bylo pieczone z dzemem. Pycha!
OdpowiedzUsuńTeraz sama nie za czesto je pieke, ale na pewno niedlugo znow powroci na moj stol :-)
Pozdrawiam.
Witam.To mamy wspólne wspomnienia z młodości-ja je bardzo lubię-dziękuję i pozdrawiam ciepło:
UsuńGreat article.
OdpowiedzUsuńMy blog breast actives before and after
Thiѕ article will help the іnternet users for creating neω web site оr even a blog from start to еnd.
OdpowiedzUsuńΗerе is my homepage - breast actives ingredients
juz zapomniałam a tym pysznym cieście ale wczoraj byłam z rodzina u babci i razem z dziećmi nie mogłam się go najeśc jeszcze mam jego smak w buzi aż wstyd było ania
OdpowiedzUsuńCo tam wstyd Aniu, to bardzo dawny przepis i można o nim zapomnieć. Tyle tego jest teraz w sieci, że zapominamy czasami o starych dobrych przepisach.
UsuńPozdrawiam serdecznie.