Smaczna, szybka surówka z kiszonej kapusty. Pasuje do mięs i ryb.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---1 kg kapusty kiszonej
---2 pomarańcze
---1 większa cebula
---1 marchewka - dodatkowo
---1/3 szklanki oleju (szklanka 250 ml)
---3 łyżeczki miodu
---pieprz czarny mielony
1)Kapustę wymyć, odcisnąć i dodatkowo pokroić nożem.
2)Obrane pomarańcze pokroić w kostkę, cebulę w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubszych oczkach.
3)Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i jeszcze raz wymieszać z olejem zmiksowanym z miodem.
Uwielbiam wariacje na temat kapusty!
OdpowiedzUsuńZapisuję i z pewnością wykorzystam ten przepis :)
Miłego dnia!
Kapusta zawsze jest pod ręką i roboty z nią nie ma.Zawsze można jakąś surówkę wykombinować.
UsuńPozdrawiam cieplutko!!!
Witaj Danusiu!
UsuńZrobiłam dziś tą surówkę do obiadu - wyszła naprawdę pyszna! Zmniejszyłam tylko ilość oleju.
Dziękuję za inspirację i pozdrawiam!
Witaj Aniu. Cieszę się, że Ci surówka smakowała , bardzo mi miło. Dziękuję za skorzystanie z przepisu.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Takiej surówki nie znałam... intrygujące połaczenie.
OdpowiedzUsuńIntrygujące, ale w sensie pozytywnym.Polecam - surówka jest bardzo smaczna.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Pozdrawiam Justynko!!!
OdpowiedzUsuńKorciło mnie żeby zrobić tę surówkę, lubię takie nowości. ale mąż niestety toleruje głównie tradycyjne smaki. Czasami się wyłamuję i zazwyczaj jem to co zrobię sama wtedy...
OdpowiedzUsuńWczoraj podałam tą kapustę do obiadu, i się mocno zdziwiłam bo mezowi smakowała :D
Mnie rownież, smak pomarańczy nie dominuje, za to w bardzo przyjemny i nienachalny sposób łagodzi kiszoną kapustę Wchodzi na stałe do menu, świetna pozycja :)
pozdrawiam ciepło :)
Najbardziej się cieszę, że Pani mężowi smakowała, bo jednak robimy z reguły dania, które wszystkim smakują. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!