środa, 20 listopada 2013

SOS POROWY NA BAZIE MASCARPONE


Na moim blogu jest już jeden sos porowy, ale ten jest na bazie mascarpone i również smaczny. Można go podawać do różnego rodzaju pierogów i naleśników z farszem wytrawnym. Krokiety i kluski również świetnie smakują z tym sosem.

--- ok. 15 dkg pora
--- 5 płaskich łyżek serka mascarpone
--- 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatałowej
--- 2 łyżki oleju
--- 3 płaskie łyżki startego parmezanu
--- 1 szklanka rosołu ( miałam zamrożony w kostkach)
--- 1/2 szklanki wody
--- sól i pieprz do smaku
--- mąka do zagęszczenia

Pokrojonego w półplasterki pora krótko podsmażyć na oleju, wlać rosół, wodę i chwilkę pogotować. Dodać mascarpone, gałkę muszkatałową , parmezan- zagotować mieszając i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Sos zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z wodą.

2 komentarze:

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...