środa, 20 listopada 2013
SOS POROWY NA BAZIE MASCARPONE
Na moim blogu jest już jeden sos porowy, ale ten jest na bazie mascarpone i również smaczny. Można go podawać do różnego rodzaju pierogów i naleśników z farszem wytrawnym. Krokiety i kluski również świetnie smakują z tym sosem.
--- ok. 15 dkg pora
--- 5 płaskich łyżek serka mascarpone
--- 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatałowej
--- 2 łyżki oleju
--- 3 płaskie łyżki startego parmezanu
--- 1 szklanka rosołu ( miałam zamrożony w kostkach)
--- 1/2 szklanki wody
--- sól i pieprz do smaku
--- mąka do zagęszczenia
Pokrojonego w półplasterki pora krótko podsmażyć na oleju, wlać rosół, wodę i chwilkę pogotować. Dodać mascarpone, gałkę muszkatałową , parmezan- zagotować mieszając i doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Sos zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z wodą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Sos przepyszny.Polecam.
OdpowiedzUsuńStasiu- dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam ciepło.