czwartek, 21 listopada 2013

KARP W SOSIE CEBULOWYM NA ZIMNO




Bardzo smaczna ryba w sosie cebulowym, którą robiła moja Mama.Niekoniecznie  musi być karp. Możemy w ten sam sposób zrobić również również inną rybę pod warunkiem, że nie będą to filety.


 SKŁADNIKI:

---połowę karpia (miałam 70 dkg)
---sok z cytryny
---pieprz i sól
---2 szklanki wody
---1 pietruszka+1 marchewka+kawałek selera+kawałek pora
---45 dkg cebuli
---1  kopiasta łyżka masła
---2 łyżki oleju
---1 łyżeczka miodu
---5-6 ziarenek ziela angielskiego
---1 liść laurowy
---1 płaska łyżeczka żelatyny
---przyprawa ziołowa do ryb najlepiej z plantacji ekologicznej (miałam Podlaską)

---zamiast przyprawy można posypać pieprzem cytrynowym
        


 1)Wyfiletować karpia- kości , oraz płetwy zachować. Jeżeli nie filetujemy to zachować głowę bez oczu, oraz płetwy.

 2)Karpia pokroić w kawałki, posolić , obsypać przyprawą  i obsypać skórką startą z cytryny. Włożyć pod  przykryciem  na noc do lodówki .

 3)Warzywa i pozostałości rybne zalać 2 szklankami wody i ugotować wywar- przecedzić.

 4)Cebulę obrać i pokroić w plastry. Przecedzony wywar przelać do większego rondla, dołożyć cebulę i  rozgotować na wolnym ogniu. Gdy już będzie miękka wszystko zmiksować blenderem  lub  przetrzeć przez  sito.

 5)Przetartą cebulę przełożyć do rondla, podgrzać , doprawić solą, pieprzem,dodać 1 łyżeczkę miodu , olej i  masło. Doprawić do smaku dodając trochę soku cytrynowego.

 6)Do gorącego sosu cebulowego włożyć dzwonka karpia i dusić na wolnym ogniu 10-15minut. Uważać  żeby ryba nie przywarła do dna.

 7)Miękką rybę przełożyć  do głębszego półmiska, do gorącego sosu dodać żelatynę, rozmieszać i zalać ryby-udekorować. Ostudzoną rybę  okryć folią spożywczą, żeby nie wysychała i  wstawić do lodówki lub zimnego miejsca i schłodzić.



Można ją przygotować 2 dni przed podaniem i przechowywać  w bardzo chłodnym miejscu lub w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Justynko, to nie jest obiadek, to ryba na przekąskę.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Świetnie się prezentuje.
    Żałuję, że w moim rodzinnym domu nie było tradycji przygotowania karpia na Święta. Może pora przełamać tę tradycję?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy karpia lubi, ale w moim domu ta ryba w okresie świątecznym ma duże powodzenie nie tylko we wigilię.W święta też po nią sięgają.
      Pozdrawiam Aniu!!!

      Usuń
  3. Takiego karpia robię zawsze na Wigilię i tylko wtedy.Przepis wyniesiony z rodzinnego domu. Do tego pleciona , słodka chałka, posypana makiem .
    Pozdrawiam, przepisy przednie i bardzo nostalgiczne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. Ja też go robię tylko raz w roku, chociaż pewnie ochota by była częściej. Wolę jednak pewne potrawy zachować tylko na Wigilię. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.