Mamy przedwiośnie i witamin w organiźmie coraz mniej. Warzywa też są coraz mniej wartościowe. Nie mniej jednak warto jeść teraz surówki gdzie w składzie mamy więcej różnych warzyw, co daje nam gwarancję , że dostarczymy naszemu organizmowi pewną ilość witamin i składników mineralnych. Proponuję dzisiaj surówkę wielowarzywną z przewagą białej kapusty z sosem bazyliowo- czosnkowym.
SKŁADNIKI na 4-5 osób:
---60-70 dkg białej kapusty (już bez głąba)
---2 średnie marchewki
---1 papryka czerwona
---1/2 średniego pora
---2 ogórki kiszone lub ewentualnie konserwowe
---1 lekko kopiasta łyżeczka soli
---cukier do smaku,ewentualnie sól i pieprz
---nać pietruszki
Sos:
---1 ząbek czosnku
---1 łyżeczka musztardy (wg uznania)
---1 łyżeczka majonezu
---2 łyżeczki bazylii suszonej
---5 łyżek dobrego oleju lub oliwy lub oleju bazyliowego (wtedy nie dodajemy bazylii suszonej)
---pieprz i sól
---cukier do smaku
---1 łyżka octu jabłkowego
Kapustę drobno szatkujemy , dodajemy lekko kopiastą łyżeczkę soli , wygniatamy i pozostawiamy na 1 godzinę, aż kapusta puści gorzki sok. Ogórki kroimy w kosteczkę, paprykę w makaronik, por w półplasterki a marchewkę ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Kapustę mocno odciskamy w dłoniach i dodajemy do pozostałych warzyw. Wszystko mieszamy dokładnie i dodajemy zieloną pietruszkę. Wszystkie składniki sosu miksujemy, doprawiamy do smaku i mieszamy z sałatką. Sałatkę robimy wcześniej - nabiera lepszego smaku. Możemy ją zrobić też dzień wcześniej jest jeszcze lepsza, tylko witamin trochę mniej.
SURÓWKA CZYTELNIKÓW :
Ewa z Kalifornii
To było,mniam,mniam.Ewa
OdpowiedzUsuńZapomniałam o niej- dzięki , że mi przypomniałaś.
UsuńPozdrawiam Ewuniu i dziękuję bardzo:)