środa, 6 czerwca 2018

RYŻ Z POMIDORAMI , WARZYWA , JAJKA I DESER - danie obiadowe dietetyczne z parowaru



Kolejne danie obiadowe dietetyczne z parowaru. Tym razem ryż z pomidorkami koktajlowymi, jajka ugotowane na półmiękko , marchewka i szparagi. Dodałam sobie dla zaostrzenia smaku 3 oliwki, ale jeżeli nie możecie to należy z nich zrezygnować. Powiem tak...ryż z pomidorkami był bardzo smaczny. Zupełnie inny smak, pomidorki zachowały swój aromat. Tak samo marchewka i szparagi. Można sobie leciutko po wierzchu posolić. Dodatkowo zrobiłam sobie deser, ale zjadłam go po godzinie od spożycia obiadu.




SKŁADNIKI na dwie osoby :

  • 100 g ryżu basmati
  • 150 g wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • łyżeczka masła
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka marchewek
  • kilka szparag obranych ze skórki z odciętymi zdrewniałymi kocówkami - lepiej zielone, bo można gotować od razu łącznie z marchewkami
  • kilka wiórków masła
  • truskawki + miód + odrobina kefiru


WYKONANIE :

  • Ryż wsypać do miski przeznaczonej na zupę lub w takiej ilości jak u mnie wsypać do miseczki żaroodpornej. Wlać wodę, dodać sól i zamieszać. Dodać masło i obrane ze skórki pomidorki koktajlowe wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Miseczkę wstawić do pojemnika na zupę.
  • Czas w parowarze na miskę z ryżem ustawić na 50 minut. Postawić na parowar i włączyć. 
  • Po 25  minutach parowania ryżu dostawić kosz ze szparagami wstawiając go pod ryż i dalej parować - teraz dwa piętra.
  • Po kolejnych 10 minutach do kosza ze szparagami dołożyć marchewkę i parować jeszcze 15 minut. Czyli razem z ryżem 50 minut. Gotowe.
  • W międzyczasie ugotować sobie jajka wsypując do zimnej wody kopiastą łyżeczkę soli, żeby nie popękały. Do tej zimnej wody włożyć jajka i gotować 5 minut od zagotowania. Zalać zimną wodą i dłonią w tej wodzie ostukać  o bok garnka wokół skorupkę, żeby było łatwo obrać - szczególnie z bardzo świeżych.
  • Jeżeli chcecie Państwo włożyć do koszy  większą ilość produktów należy po 50 minutach wszystko sprawdzić czy miękkie i ewentualnie przedłużyć czas parowania.
  • Na warzywa ułożone na talerzu położyć kilka wiórków masła i ewentualnie sobie posolić do smaku.
  • Umyte i pokrojone truskawki polać miodem i kefirem wg uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Niestety , ale musiałam włączyć moderację komentarzy ze względu na reklamujące się firmy. Bardzo proszę zostaw chociaż kilka słów o skorzystaniu z przepisu...to bardzo dla mnie waźne i motywujące. Z góry dziękuję.