środa, 6 czerwca 2018

RYŻ Z POMIDORAMI , WARZYWA , JAJKA I DESER - danie obiadowe dietetyczne z parowaru



Kolejne danie obiadowe dietetyczne z parowaru. Tym razem ryż z pomidorkami koktajlowymi, jajka ugotowane na półmiękko , marchewka i szparagi. Dodałam sobie dla zaostrzenia smaku 3 oliwki, ale jeżeli nie możecie to należy z nich zrezygnować. Powiem tak...ryż z pomidorkami był bardzo smaczny. Zupełnie inny smak, pomidorki zachowały swój aromat. Tak samo marchewka i szparagi. Można sobie leciutko po wierzchu posolić. Dodatkowo zrobiłam sobie deser, ale zjadłam go po godzinie od spożycia obiadu.




SKŁADNIKI na dwie osoby :

  • 100 g ryżu basmati
  • 150 g wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • łyżeczka masła
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka marchewek
  • kilka szparag obranych ze skórki z odciętymi zdrewniałymi kocówkami - lepiej zielone, bo można gotować od razu łącznie z marchewkami
  • kilka wiórków masła
  • truskawki + miód + odrobina kefiru


WYKONANIE :

  • Ryż wsypać do miski przeznaczonej na zupę lub w takiej ilości jak u mnie wsypać do miseczki żaroodpornej. Wlać wodę, dodać sól i zamieszać. Dodać masło i obrane ze skórki pomidorki koktajlowe wcześniej sparzone i obrane ze skórki. Miseczkę wstawić do pojemnika na zupę.
  • Czas w parowarze na miskę z ryżem ustawić na 50 minut. Postawić na parowar i włączyć. 
  • Po 25  minutach parowania ryżu dostawić kosz ze szparagami wstawiając go pod ryż i dalej parować - teraz dwa piętra.
  • Po kolejnych 10 minutach do kosza ze szparagami dołożyć marchewkę i parować jeszcze 15 minut. Czyli razem z ryżem 50 minut. Gotowe.
  • W międzyczasie ugotować sobie jajka wsypując do zimnej wody kopiastą łyżeczkę soli, żeby nie popękały. Do tej zimnej wody włożyć jajka i gotować 5 minut od zagotowania. Zalać zimną wodą i dłonią w tej wodzie ostukać  o bok garnka wokół skorupkę, żeby było łatwo obrać - szczególnie z bardzo świeżych.
  • Jeżeli chcecie Państwo włożyć do koszy  większą ilość produktów należy po 50 minutach wszystko sprawdzić czy miękkie i ewentualnie przedłużyć czas parowania.
  • Na warzywa ułożone na talerzu położyć kilka wiórków masła i ewentualnie sobie posolić do smaku.
  • Umyte i pokrojone truskawki polać miodem i kefirem wg uznania.


7 komentarzy:

  1. Witaj Danusi, ciesze sie, ze publikujesz te dietetyczne przepisy I pomagasz nam w ten sposob zadbac o swoje zdrowie. Mam nadzieje, ze czujesz sie juz calkiem niezle. Serdecznie pozdrawiam, Ewa B.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jak super wygląda. Kiedyś robiłam szparagi, ale smakiem mi nie podeszły jakoś, może powinnam znowu spróbować zrobić :) Muszę w końcu kupić parowar bo fajnie się tu zapowiada :)

    Pozdrowionka Danusiu :) :*

    OdpowiedzUsuń