poniedziałek, 22 lipca 2013

LECZO WARZYWNE



Coś dla jaroszy - jeden z rodzajów lecza warzywnego.



       SKŁADNIKI co najmniej na 8 osób:

          ---2 czerwone papryki
          ---2 żółte papryki
          ---2 zielone papryki
          ---4 cebule
          ---4 ząbki czosnku lub więcej
          ---2 bakłażany
          ---1 kg pieczarek
          ---1,5 kg pomidorów (miałam malinówki)
          ---1/2 szklanki oleju rzepakowego (można dać oliwę,ale do tej potrawy wolę olej)
          ---zioła prowansalskie czyli różne
          ---2 kopiaste łyżeczki zmielonych grzybków suszonych
          ---sól i pieprz
          ---papryka w proszku słodka lub ostra



Do tego lecza musimy mieć duży garnek. Wlewamy 1/2 szklanki oleju. Cebulę kroimy w kostkę, półplasterki lub jak kto woli, wsypujemy do garnka i dodajemy przeciśnięte ząbk i czosnku- podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone w kostkę dodajemy do cebuli i gotujemy, żeby połowa wody z nich odparowała. Bakłażany kroimy w większą kostkę i solimy-odstawiamy na bok. Papryki kroimy w półkrążki i dodajemy do odparowanych pomidorów. Gotujemy chwilę, żeby się miejsce zrobiło w garnku. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę gotujemy. Bakłażana płuczemy z soli i osuszamy. Dodajemy do garnka. Wsypujemy zmielone grzybki, dodajemy paprykę w proszku, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła i gotujemy do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawiamy. Leczo podałam z ryżem z przyprawą curry.

LECZO CZYTELNIKÓW :

Ewa z Kalifornii

8 komentarzy:

  1. leczo to chyba jedno z dań, które najczęściej u mnie gości.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam moją krajankę z Wielkopolski- u mnie leczo też bywa często,szczególnie o tej porze roku.
      Dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Kocham leczo :) Wczoraj zrobiłam cały gar, tylko ja nie dodaję pieczarek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak ja.Nie zawsze daję pieczarki,czasem to jest więcej cukinii zamiast bakłażana,czasem dodaję wedliny trochę.To jest różnie,zależy co mi przyjdzie do głowy.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. Bardzo dobre jarzynki,uwielbiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz Ewuniu tylko czekam na pomidory z krzaka , takie pachnące latem i będzie potrawa.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...