Myślałam, myślałam i wyszła z tego rozpusta. Jak pisała Wisława Szymborska „ nie ma gorszej rozpusty niż myślenie”.
Poetka myślała o czym innym, ja o cieście jakie Państwu zaserwowałam w poniższym przepisie.
BISZKOPT- przekrojony na 2 blaty- 26 cm
- 4 jajka rozm. „M”- ok. 63 g
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2/3 szklanki maki tortowej
- 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Sposób wykonania na blogu.
BLAT KOKOSOWY:
na tortownicę o średnicy 26 cm
- 3 białka ze średnich jaj
- 110 g drobnego cukru
- 150 gram wiórków kokosowych
Sposób wykonania na blogu.
KREM:
- ¾ litra śmietany kremówki 36 % lub dobrej z lokalnej mleczarni 30%
- 500 g mascarpone
- 5 płaskich łyżek cukru pudru
- aromat wanilii
- ewentualnie 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej 4 łyżkach wody
Schłodzoną kremówkę i serek włożyć do miski dodać cukier puder i wanilię i zmiksować na puszystą masę. Jeżeli jest bardzo ciepło, lub nie mamy miejsca w lodówce można dodać żelatynę. Wcześniej 2 łyżeczki żelatyny zalać chłodną przegotowaną wodą( 4 łyżki) i po napęcznieniu rozpuścić w mocno ciepłej kąpieli wodnej. Żelatynę lekko ciepłą ( nie zimną) dodawać do masy jeszcze chwilę ubijając.
MUS OWOCOWY:
- 1 puszka ananasów w plastrach z zalewą ( chyba jest 10- 11 plastrów)
- 1 galaretka malinowa + ½ szklanki wody
Ananasy zmiksować razem z zalewą na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wody i wlać do masy ananasowej. Wymieszać i ostudzić.
POLEWA:
- 150 g malin na polewę
- ¼ szklanki wrzątku + 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 2 lekko łyżeczki cukru lub wg smaku
Maliny- zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito, żeby nie było pesteczek. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku- przestudzić. Dodać do przetartych malin.
WYKONANIE:
1) Biszkopt przeciąć na połowę ( nie nasączam) . Jedną część położyć na paterę i zapiąć obręcz. Jedną trzecią masy śmietanowo- serkowej wyłożyć na blat biszkoptowy i przykryć blatem kokosowym – docisnąć. Wyłożyć drugą część śmietany . Na nią wylać gęstniejącą masę ananasową i docisnąć drugm blatem biszkoptowym. Wstawić do lodówki do skrzepnięcia na 2 godziny. Trzecią część śmietany pozostawić w temperaturze pokojowej.
2) Po czasie chłodzenia ciasta odpiąć delikatnie obręcz. Całość pokryć pozostałą śmietaną, wyrównać i zrobić ozdobnie rowki. Jeżeli nie posiadamy takiej dekoracyjnej packi to można zrobić to widelcem. Polać ozdobnie chłodną polewą- ona zastyga w czasie polewania na zimnym cieście. Użyłam okrągłej tylki z rękawem foliowym. Ciasto schłodzić i trzymać w lodówce w najcieplejszym miejscu lub wynieść do chłodnego pomieszczenia.
Ależ Ty, Danusiu , masz rękę do tortów, wychodzą Ci jak z ...płatka.Nie lubię piec w okrągłych formach, mam dziwne uprzedzenie , muszę to jakoś w sobie zwalczyć, może wreszcie torty okrągłe mi wyjdą. To samo ciasto w prostokątnej lub kwadratowej formie wychodzi mi dobrze, jak upiekę w okrągłej , to koślawe nierówne koło od wozu.
OdpowiedzUsuńHa, ha- bo musisz Bożenko do formy rozmawiać jak do kwiatów. Ona wie, że jesteś uprzedzona i odpłaca się Tobie mówiąc w cudzysłowie "pięknym za nadobne".
UsuńMiłego wieczoru- dziękuję.
Ależ piękny, cudo wprost.
OdpowiedzUsuńTo taka raczej prosta dekoracja, ale czasami w prostocie tkwi piękno. Dziękuję bardz,
UsuńPozdrawiam.
Witaj. Mogłabyś zdradzić gdzie zaopatrzyłaś się w taką obręcz? Ja takiej wysokiej nie mam,a Twoja bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńWitam. Ależ oczywiście- kupiłam ją na Allegro. Taka sama jak moja jest w cenie ok. 32 zł i druga o takiej samej wysokości w cenie ok. 20 zł. Przed chwilą sprawdzałam. Wpisz w wyszukiwarkę Allegro obręcz regulowana do tortów i tam sobie zobacz. Obie mają 8 cm wysokości.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Pani Danusiu cudny:):)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iwonko. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńDanusiu!!! Ty to masz cierpliwość do dekoracji. Wyszło cudeńko. A właśnie na piątek muszę zanieść jakieś ekskluzywne ciacho do pracy. Ale znowu ta nieszczęsna obręcz, która podczas remontu kuchni wylądowała w koszu. A tak by się tutaj nadała. Myślę, myślę, może coś wymyślę. Pozdrawiam. Jola
OdpowiedzUsuńJolu, odpisuję z opóźnieniem bo na leżąco jest trochę ciężko. Możesz zrobić sobie obręcz z grubszej tektury i włożyć ją do obręczy od tortownicy- tylko musi być wyższa. Ja kiedyś jak nie miałam, to tak się ratowałam. Dziękuję Ci bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
istne cudo! te Twoje myślenie totalnie rozdrażnia moje kubki smakowe. Bajkowo wygląda ta rozpusta
OdpowiedzUsuńAguś, rozpusta z regułu jest przyjemna- ha, ha- pozdrawiam.
UsuńPysznie i apetyczniw wygląda pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za wizytę i pozdrawiam serdecznie.
UsuńCiasto okazałe, na imprezę w sam raz :)
OdpowiedzUsuńTylko, gdzie ta impreza jest- ha, ha- pozdrawiam.
UsuńDekoracja niby jest prosta, ale bardzo comme il faut (że już tak choć z raz nie polecę Babcią Bronią ;-)
OdpowiedzUsuńA środek skrywa słodkie tajemnice, za które zapewne moja Wataha dałaby się pokroić... dobrze, że jestem odporna na ciukanie, boby mnie zamęczyli żądaniami, bardzo czesto potworki razem ze mną żeglują po Waszych blogach :-)
W dobrym tonie ?- Marzyniu- leć proszę Bacią Bronią- ciekawam jak to by było- ha, ha.
Usuń"Pozdro" dla Twoich potworków.
Witam, czy dałoby się jakoś zastąpić kokos w blacie kokosowym? Chciałbym,żeby w torcie był jakiś blat, ale córka nie lubi kokosu. Może by się ta beza bez kokosu udała? Czy ten kokos sprawia,że ona jest sztywna?
OdpowiedzUsuńMożna upiec zwykłą bezę bez kokosu, ale obawiam się, że pod wpływem kremu zacznie się ona jakby rozpuszczać. Można zamiast kokosu dać zmielone orzechy, ale wtedy może ona nie być tej wysokości. Pozdrawiam.
UsuńWitam, czy można użyć inne owoce, ananasa nie lubimy. Jeśli tak to jakie i ile?
OdpowiedzUsuńMożna dać dużą puszkę brzoskwiń, tylko nie wiem jak to wagowo wychodzi razem z zalewą w stosunku do ananasów z zalewą. To już proszę samemu sprawdzić. Zamiast galaretki malinowej lepiej wtedy dać brzoskwiniową. Kombinacji jest dużo.
UsuńPozdrawiam.
a można ten krem z mascarpone wykorzystać do ułożenia na upieczonym prostokątnym biszkopcie, ułożyć na tym kremie truskawki i zalać galaretką? czy starczy tego kremu na blaszkę około 20x30 cm?
OdpowiedzUsuńWitam. Można spokojnie użyć tego kremu na blaszkę. Wystarczy , ale na jedną warstwę biszkoptu , na to owoce i galaretkę.
UsuńPozdrawiam.
Witam,mogę dać mrożone maliny?
OdpowiedzUsuńRównież witam. Można, oczywiście ...pozdrawiam :)
Usuń