sobota, 23 sierpnia 2014

LUKIER MAŚLANY



Czasami robię taki lukier do drożdżówek i ciast z owocami. Lukier na cieście nie kruszy się, jest leciutko miękki i delikatniejszy niż tradycyjny. Lukier wylewa się na  ostudzone ciasto i trzeba poczekać , aż całkowicie zastygnie. Wystarcza go na tradycyjną blaszkę do placka polewając ozdobnie powierzchnię ciasta.



SKŁADNIKI :


- 160 g cukru pudru
- 3 łyżki mleka o temperaturze pokojowej
- 50 g bardzo miękkiego masła

Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i wszystko utrzeć na bardzo gładką masę. Polać ozdobnie placek lub drożdżówki.

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałam o takim lukrze ale koniecznie muszę wypróbować! Lubię placek ze śliwkami i lukrem, dam znać co wyszło.....Pozdrawiam autorkę ulubionego bloga. Sama nie piszę ale lubię pichcić więc czytam i czasami korzystam z przepisów. Zuza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Zuziu.
      Ja zawsze lubiłam czytać przepisy i kupowałam masę książek, gazetek, aż w końcu się wzięłam za bloga. Nie jest to łatwe, ale lubię kontakt z czytelnikami i sprawia mi to przyjemność. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Witaj Danusiu uwielbiam dużą ilość lukru na plackach,a ten placek co pokazujesz na zdjęciu to go nie ma na twoim blogu chyba że przeoczyłam.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu, tego przepisu na ciasto nie ma na blogu, ale będzie w tym tygodniu- pod koniec.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń