środa, 12 kwietnia 2017

BISZKOPT Z 8 JAJ O ŚREDNICY 26 CM



Przepis na dość wysoki biszkopt na dużą tortownicę. Święta niebawem , może się Państwu akurat przyda, jeżeli macie w planach duży tort.


  • 8 jaj - wielkość „L”
  • 265 g cukru- u mnie zwykły
  • 200 g mąki tortowej
  • 136 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 stołowa łyżka octu
  • pas srebrnej folii złożony na „3”


  • Oddzielić żółtka od białek. Polecam nie wybijać wszystkich białek do misy miksera, bo może się zdarzyć, że żółtko się rozleje i z piany nici. Ja wybijam do miseczki po jednym jajku i potem białko wlewam do misy, a żółtka oddzielnie w drugiej miseczce.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tworząc tzw. drugie dno. Boki pozostawić suche i bez papieru. Trzykrotnie złożonym pasem  srebrnej folii wyłożyć bok tortownicy od środka. Docisnąć ją do rantu. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
  • Białka ubić tak żeby po podniesieniu bolców miksera piana nie opadała. Dodawać stopniowo po łyżce cukru i ubijać na najwyższych obrotach. Ponieważ jaj jest dużo, to po dodaniu 2/3 cukru dodaję naprzemiennie cukier i po jednym żółtku i dalej ubijam na najwyższych obrotach bez przerywania, na bardzo gęstą masę. Pod koniec ubijania dodać ocet .
  • Wyłączyć mikser i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na 3 razy. Delikatnie zagarniać od boków do środka szeroką szpatułką  lub dużą rózgą. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut na drugiej półce od dołu piekarnika bez termoobiegu do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjąć biszkopt i pozostawić do ciepłego w formie. Po tym odpić obręcz, delikatnie zdjąć pas folii i odwrócić na drugą stronę, żeby wyrównała się górka. Ja jej nie odcinam. Biszkopt przekroić na 3 części, pozostawiając dolną część troszkę grubszą niż dwie pozostałe.

8 komentarzy:

  1. ...Danusiu, bardzo fajny pomysł na podwyższenie formy :) Jak to mówią "potrzeba jest matką wynalazków" Super Danusiu :) pozdrawiam kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlatego moja mama piekła biszkopty w garnku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciałabym widzieć jak Mama je wyjmowała - dziękuję :)

      Usuń
  3. ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT
    WESOŁEGO ALLELUJA.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że to jest Ojciec Wszystkich Biszkoptów!

    OdpowiedzUsuń