Przepis na dość wysoki biszkopt na dużą tortownicę. Święta niebawem , może się Państwu akurat przyda, jeżeli macie w planach duży tort.
- 8 jaj - wielkość „L”
- 265 g cukru- u mnie zwykły
- 200 g mąki tortowej
- 136 g mąki ziemniaczanej
- 1 i 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 stołowa łyżka octu
- pas srebrnej folii złożony na „3”
- Oddzielić żółtka od białek. Polecam nie wybijać wszystkich białek do misy miksera, bo może się zdarzyć, że żółtko się rozleje i z piany nici. Ja wybijam do miseczki po jednym jajku i potem białko wlewam do misy, a żółtka oddzielnie w drugiej miseczce.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tworząc tzw. drugie dno. Boki pozostawić suche i bez papieru. Trzykrotnie złożonym pasem srebrnej folii wyłożyć bok tortownicy od środka. Docisnąć ją do rantu. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
- Białka ubić tak żeby po podniesieniu bolców miksera piana nie opadała. Dodawać stopniowo po łyżce cukru i ubijać na najwyższych obrotach. Ponieważ jaj jest dużo, to po dodaniu 2/3 cukru dodaję naprzemiennie cukier i po jednym żółtku i dalej ubijam na najwyższych obrotach bez przerywania, na bardzo gęstą masę. Pod koniec ubijania dodać ocet .
- Wyłączyć mikser i wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na 3 razy. Delikatnie zagarniać od boków do środka szeroką szpatułką lub dużą rózgą. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut na drugiej półce od dołu piekarnika bez termoobiegu do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjąć biszkopt i pozostawić do ciepłego w formie. Po tym odpić obręcz, delikatnie zdjąć pas folii i odwrócić na drugą stronę, żeby wyrównała się górka. Ja jej nie odcinam. Biszkopt przekroić na 3 części, pozostawiając dolną część troszkę grubszą niż dwie pozostałe.
...Danusiu, bardzo fajny pomysł na podwyższenie formy :) Jak to mówią "potrzeba jest matką wynalazków" Super Danusiu :) pozdrawiam kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Jolu- serdecznie pozdrawiam :)
Usuńdlatego moja mama piekła biszkopty w garnku.
OdpowiedzUsuńchciałabym widzieć jak Mama je wyjmowała - dziękuję :)
UsuńZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT
OdpowiedzUsuńWESOŁEGO ALLELUJA.
Dziękuję JaGuś- no tak wyszło , przepraszam :)
UsuńMyślę, że to jest Ojciec Wszystkich Biszkoptów!
OdpowiedzUsuńHe, he- Ojciec z Matką, takie dwa w jednym :)
Usuń