Tęsknimy już za wiosną i takie sałatki swoim wyglądem , można rzec "słonecznym" mogą upiększyć wiosennie stół wielkanocny.
SKŁADNIKI:
---puszka groszku (400 gram)
---4 średnie ogórki (korniszony)
---1 por
---seler konserwowy o smaku łagodnym (350 gram)
---duże jabłko
---5 dkg orzechów włoskich
---4 jajka
---10 dkg sera żółtego
---posiekana natka pietruszki
---majonez
---jogurt naturalny mały
---1,5 łyżeczki musztardy
---sól i pieprz
Odcedzić groszek i seler przepłukując go na sicie zimną wodą. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Jabłko zetrzeć na tarce o grubszych oczkach ogórki i ugotowane jajka pokroić w kosteczkę orzechy posiekać, a ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do szklanej miski wsypać groszek , na niego starte jabłko i na jabłko pokrojony por. W kubeczku wymieszać 2 łyżki jogurtu z 3 łyżkami majonezu i 1/2 łyżeczki musztardy i wyłożyć na por. Na majonez wyłożyć seler, następnie pokrojone ogórki, na to posiekane orzechy , na orzechy jajka. Posypać troszkę solą i pieprzem. W kubeczku rozmieszać 4 łyżki jogurtu, 4 łyżki majonezu i 1 łyżeczkę musztardy i wyłożyć na jajka. Posypać posiekaną pietruszką wokół miski i posypać startym żółtym serem i schłodzić. Jeżeli ktoś woli bardziej majonezową może nie dawać jogurtu lub dać w mniejszej ilości i dać jeszcze warstwę majonezu między orzechy i jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz