czwartek, 7 marca 2013

DROŻDŻÓWKI PÓŁFRANCUSKIE Z JAGODAMI





Ponieważ dzisiejszy obiad nie kosztował mnie wiele pracy, więc upiekłam drożdżówki pół francuskie.Wbrew pozorom robi się je dość szybko ,tylko może trochę rozłożone w czasie.Nie trzeba robić żadnego rozczynu, ani specjalnie wyrabiać.Jedyną czynnością jest trzykrotne wałkowanie i składanie ciasta.Drożdżówki są lekko listkujące się i na obrzeżach chrupkie a w środku miękkie,a przy tym bardzo smaczne.



   SKŁADNIKI na 18 sztuk (średnica ok.10-11cm):

             ---1/2 kg mąki tortowej i 1/2 szklanki do posypania podczas wyrabiania
             ---1 szklanka mleka
             ---25 dkg masła lub margaryny mocno schłodzonej
             ---2 duże jajka
             ---1 mocno kopiasta łyżka cukru
             ---szczypta soli
             ---4 dkg świeżych drożdży
             ---bardzo gęsty dżem,owoce z puszki lub świeże

     Kruszonka:
             ---1 szklanka cukru pudru
             ---ok.1 szklanki mąki
             ---10 dkg masła
             ---zapach waniliowy
     Lukier:
             ---1 szklanka cukru pudru
             ---2 łyżki wody

  Drożdże rozpuścić z 1 szklanką mleka i półkopiastą łyżką cukru i wlać do przesianej mąki.Wbić 2 jajka i dodać szczyptę soli , wymieszać łyżką i zagnieść, że tak powiem byle jak.Nie przejmować się,że się klei do rąk-trochę podsypać mąką.Włożyć na 20 minut do lodówki.Po tym czasie podsypać mąką i rozwałkować,na środek położyć masło lub margarynę pociętą w plastry i złożyć w kopertę.Jeszcze raz przewałkować i złożyć w kopertę.Włożyć do lodówki na 20 minut.Powtórzyć całą czynność jeszcze dwa razy za każdym razem schładzając w lodówce.Po tym przygotowaniu ciasta rozwałkować je w prostokąt  na grubość ok.0,5-1 cm  i zwinąć w rulon.


Kroić poprzecznie w 1-1,5 cm plastry i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zrobić kruszonkę-zagniatać aż wszystkie składniki się połączą.Kruszonka z cukrem pudrem nie jest taka twarda jak  z cukrem kryształem.Na środek ciastek układać owoce i posypać kruszonką.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30 minut bez termoobiegu z włączoną górą i dołem -na 6 minut przed końcem pieczenia włączyć termoobieg.Jeżeli ktoś nie posiada termoobiegu to proszę piec na złoto-rumiany kolor.Po wyjęciu z piekarnika polukrować.Polecam , bo są po prostu pyszne.


DROŻDŻÓWKI CZYTELNIKÓW :

Justynka od Krzysia

10 komentarzy:

  1. jak zwykle piekne i pewnie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo -są naprawdę pyszne-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, takich jeszcze nie robiłam, muszę spróbować, bo owoców w zamrażarce dostatek. Ciasto trochę podobne jak do rogali marcińskich, też półfrancuskie. Aż mi zapachniało... byłam dziś blisko, żebym wiedziała to bym na taką smakowitą drożdżówkę wpadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. W smaku też trochę podobne do rogali,ale na drugi raz jak będe piekła dam cynk i zaproszę na poczęstunek-dziękuję i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepyszne buleczki wyszly :) tylko ze zwinelam w slimaczki i dalam ser. BOMBA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Bardzo się cieszę,że bułeczki wyszły i smakowały.Ja je też lubię,a z serem nie robiłam,ale na pewno spróbuję-dziękuję bardzo za komentarz i serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Witam!
    Ja co prawda zrobiłam bułeczki z wiśniami (brak jagód) ,ale ciasto super .Robi się rzeczywiście szybko ,a efekt bardzo zadawalający (są pyszne)!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Myślę, że z wiśniami mogą być nawet lepsze, bo bardziej wyraziste. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.