piątek, 12 maja 2017

GOŁĄBEK KAPUŚCIANY Z PĘCZAKIEM i SOSEM



Taką alternatywę dla tradycyjnych gołąbków w kształcie kopułki podesłała mi córka z francuskiej książki. Z tego co widać na fotografii to raczej potrawa z kapusty włoskiej.


U mnie z młodej kapusty wiosennej.  Ten duży gołąbek można podawać nie tylko z sosem pomidorowym. Jestem pewna, że pęczak, który jest w farszu doskonale smakuje z sosem pieczarkowym, grzybowym, porowym jak również śmietankowym. 
Można również podawać bez żadnego sosu jest równie smaczny. Doskonale smakuje również pokrojony w plastry i odsmażony z masłem  pod przykryciem,  na wolnym ogniu . 
 Użyłam jednej główki kapusty, więc tych liści w młodej kapuście nie było zbyt dużo. Przy przekładaniu użyłam jednej warstwy , ale następnym razem zrobię podwójną warstwę liści. Polecam Państwu również :





Składniki :

  • 1 główka młodej kapusty - ok. 90 dkg
  • 100 g kaszy pęczak + 3 szklanki wody + sól do smaku
  • 2 większe cebule pokrojone w kosteczkę ,podsmażone na lekko rumiano na 1 łyżce oleju + sól
  • 1/2 kg mięsa - zmielonego
  • ok. 50 g masła
  • 2 puszki pomidorów bez skórki w soku pomidorowym + 3 - 4 ząbki czosnku + 2 łyżki oleju + sól i pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • żaroodporna miska o średnicy 22- 23 cm i długości boku 14 cm, wymiary mogą się różnić
  • masło i kaszka manna do smarowania miski
  • papier do pieczenia do przykrycia potrawy

Wykonanie :

  • Liście kapusty przygotować jak na gołąbki pozostawiając malutką główkę z listkami. Pęczak zalać wrzątkiem, posolić do smaku i od zagotowania pozostawić na minimalnym dopływie ciepła pod przykryciem. Pęczak gotować do momentu całkowitego wchłonięcia wody. Przestudzić.
  • Do kaszy dodać przesmażoną na rumiano cebulę, mielone mięso i dobrze wyrobić doprawiając solą i pieprzem.
  • Miskę wysmarować dokładnie masłem i dokładnie wysypać kaszką manną. Ułożyć wokoło miski 4- 5 liści i jeden mały na dno - p. fot. Na liście wyłożyć ok. połowy farszu rozsmarowując go na liściach do pewnej wysokości- p. fot.
  • To samo powtórzyć jeszcze raz rozsmarowując większą połowę z połowy masy, ale  umieścić  w środek tą malutką główkę, która nam została po odcięciu większych liści. Na wierzch wyłożyć kilka małych listków i resztę farszu. Całość pozawijać wystającymi liśćmi i lekko posolić, ponieważ tych zawiniętych na wierzchu liści jest więcej, tzn. końcówek. Na wierzch pokroić wiórki masła.
  • Misę wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić go na 180 stopni i piec z termoobiegiem ok. 25 - 30 minut, do momentu kiedy kapusta się trochę przypiecze. Przykryć papierem do pieczenia i piec jeszcze ok. 40 minut. Przykro mi, ale nie wiem jaki jest czas pieczenia bez termoobiegu.
  • Gorące wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut , żeby to wszystko trochę siadło . Po tym czasie przyłożyć paterę i odwrócić gołąbka.
  • Przygotować w międzyczasie sos. Pomidory pokroić w grubą kostkę . Posiekany drobniutko czosnek króciutko zeszklić  dodać pomidory razem z sokiem. Gotować ok. 15 minut doprawiając solą i pieprzem. Można zmiksować blenderem, ale sos i tak jest dość gęsty, a z kawałkami pomidorów lepiej smakuje. Posiekać drobno listki bazylii i dodać do sosu. Można też bazylię pominąć.
  • Moja uwaga- można zrobić sos z 1 puszki pomidorów dolewając wody, ale wtedy trzeba go zagęścić.




20 komentarzy:

  1. lusi-lusi -fajny przepis w sam raz na teraz ,jest młoda kapustka .Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki zarąbiasty przepis Danusiu! Rewelacja! Niesamowicie apetycznie to wygląda. Jak tylko kupię dziś młodą kapustę - to robię :-) Miłego dnia :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, już myślałam, że przepis znany na całym świecie. Spotkałam się Helenko z opinią jednej z pań na fanpage, te to żadna nowość....uśmiałam się...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków :P

    OdpowiedzUsuń
  4. taki gołąbek wygląda bardzo syto, muszę też zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Widziałam to już u kilku pań i wciąż nie mogłam się zebrać, a przecież to takie proste!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, proste Marzyniu, ale mnie też czasami trudno się zmobilizować duszko :)

      Usuń
  6. Witam, mielone w zamrażarce, młoda kapusta w kuchni, jutro zrobię bo dziś idę do pracy na popołudnie. Już czuje ten smak pozdrawiam Agnieszka z podkarpacia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja się cieszę Agnieszko, że już nie muszę iść do pracy, a gołąb Ci polecam , bo jest pyszny, a szczególnie jeszcze odsmażany. Pozdrawiam Ciebie i całe moje kochane Podkarpacie :)

      Usuń
  7. Muszę zrobić koniecznie takiego gołąbka w wersji XXL :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, u mnie taki średniawy, ale na 1 osobę wystarczył :)

      Usuń
  8. Zrobiłam, pyyycha. Nie było co odgrzewać. nawet mąż antygołąbkowy uznał że dobry. A i ten schab szynkowara zrobiłam no mega pyszny. Wybieram się do szwagierki do Anglii i też wezmę ten schabik ze sobą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najważniejsze Agnieszko, że smakowało. Bardzo się z tego cieszę, że przepis się przydał i ten schabik. Dziękuję bardzo, serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Jestem antytalent gołąbkowy (no chyba, że gołąbki cyganione z siekaną kapustą i kaszą manną), nigdy nie robiłam prawdziwych, ale ten przepis grzechu wart i prosty, a w prostocie siła, bardzo mi się ten przepis podoba i nieważne, że już znany i stary, ja go nie znałam i dzięki Tobie poznałam i to jest najważniejsze.Bardzo dziękuję Danusiu! Pozdrawiam hel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam "hel"...z gołąbkami tradycyjnymi jest sporo pracy , a i z zawijaniem podobnie. Ten przepis jest prosty i myślę, że nawet osoby , które z gołąbkami są na bakier w tym przypadku dadzą radę. Dziękuję Ci bardzo i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Witam. Zainspirowało mnie.Jak zwykle przepis sobie, a ja sobie.Zamiast peczaku wzialem bulgur. Wszystko poukładałem w przepięknych bułgarskich glinianych garnuszkach (niedawno kupionych) i do piekarnika na1godzinę.Takie sobie czenaki . No proszę państwa PYCHOTA i PALCE LIZAĆ. Żona z córką już się namawiają co zapiec następnego. Ja juz wiem. Będzie a'la stroganow. Jak wyjdzie napisze. Tomasz

    OdpowiedzUsuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.