sobota, 31 maja 2014

KLOPSIKI W MŁODEJ KAPUŚCIE



Nie wpadłam na taki pomysł, żeby klosiki dusić w młodej kapuście. Za to wpadła na to Helenka z bloga „Moje walijskie pichcenie”. Klopsiki zrobiłam wg własnego przepisu, ale potrawę Helenki również  gorąco polecam. 
Właściwie to moja potrawa powinna się nazywać „Młoda kapusta z klopsikami”. Chciałam mieć potrawę dwa w jednym więc dałam więcej kapusty- do tego tylko ziemniaczki ,  deser z truskawek i obiadek gotowy.



SKŁADNIKI na 27 klopsików wielkości moreli:


- ok. 85 dkg mielonego mięsa ( łopatka lub karkówka)
- 1 średnia cebula
- 2 jaja
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 3 kopiaste łyżki stołowe kaszki manny-   błyskawicznej + ½ szklanki wrzątku
- 1 kopiasta łyżeczka majeranku
- pieprz, sól
- olej rzepakowy do obsmażenia klopsików




1) Kaszkę manną zaparzyć ½ szklanki wrzątku- rozmieszać widelcem i dodać do mięsa.  Wyrobić chwilę, żeby  masa nie była za ciepła. Cebulę drobno pokroić w kosteczkę, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić masę mięsną – doprawiając pieprzem i solą wg smaku. Uformować klopsiki wielkości moreli mocząc dłonie w wodzie.
2) Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsiki z obu stron na rumiano – nie spłaszczać . Olej z obsmażania zostawić.

POZOSTAŁE:


- ok. 2,5 kg młodej kapusty ( 1 duża główka lub 2 mniejsze)
- por- biała część
- 1 duża cebula
- 1 większa marchewka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1/4 szklanki wody
- 2 kopiaste łyżki świeżego koperku
- sól i pieprz


1) Kapustę poszatkować niezbyt drobno. Por, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na grubszej tarce. Wlać do większego rondla ½ szklanki oleju, olej z obsmażania  i podsmażyć warzywa, oprócz kapusty.
2) Wlać 1/4 szklanki wody i dodawać partiami kapustę, która i tak puści wodę. Z początku gotować na pełnym ogniu, do czasu aż kapusta zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać koperek, włożyć klopsiki – lekko przemieszać. Klopsiki wcześniej krótko obsmażyć z obu stron. Klopsiki bardzo dobrze są scalone, ale przy mieszaniu uważać żeby ich nie uszkodzić. Rondel przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Dusimy krótko- ok. 15 minut, bo kapusta jest już miękka, a mięso mielone musi tylko przejść smakiem potrawy. Gotowe.

Można kapustę
dosmaczyć przecierem pomidorowym lub dodać posiekane pomidory, ale my wolimy czysty smak kapusty, więc ja w tym przypadku rezygnuję z pomidorów czy soku z cytryny, octu jabłkowego itp.

KLOPSIKI CZYTELNIKÓW:

Stasia                                           Madzia z Gniezna

40 komentarzy:

  1. Droga pani Danusiu.Od pewnego czasu jestem codziennie na Pani blogu.Wciagnelam kolezanki z pracy,ktorym nosze Pani przepisy a maz nie moze sie nadziwic mojej dzialalnosci w kuchni.Zrobilam juz wiele potraw wg Pani przepisow.Wszystko bylo smaczne.Teraz wraz z dwiema kolezankami planujemy zakup szynkowarow(dzieki Pani).Pozdrawiam i bardzo dziekuje za pomoc w kuchni.Elzbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Elżuniu. Jakże mi miło, że znalazła Pani trochę czasu żeby wystawić komentarz. To dla mnie bardzo ważne. Wiem, że warto wstawiać przepisy. Nie każdy czytelnik, który skorzystał z przepisu wystawia komentarz, a szkoda bo przecież to w jakiś sposób promuje moją potrawę i daje chęć do dalszego działania. Bardzo Pani dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Dziękuję Danusiu za bardzo ciekawe i proste przepisy.Zaciekawiły mnie "Klopsiki w kapuście"W przyszłym tygodniu zrobię na obiad.Pozdrawiam .Zosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Zosiu. Wczoraj na Facebooku czytelnicy pisali, że zrobili te klopsiki. Bardzo mi przykro, że nikt nie wystawił tutaj komentarza. Takie są właśnie uroki Fc. Chyba się dzisiaj grzecznie upomnę o te komentarze. Dziękuję Zosiu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Piękne te Twoje klopsiki Danusiu :) I co smakowało takie zestawienie? Bo nam bardzo :) Pozdrwiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helenko, nic dodać, nic ująć- po prostu pyszota. Dziękuję za przepis.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  4. Też w najbliższym czasie wypróbuje ten przepis bo to bardzo pomysłowe danie. U mnie dziś drobiowe klopsiki w sosie koperkowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz Dorotko, klopsiki w sosie koperkowym też lubię, a dawno nie robiłam. U mnie w ogóle potrawy z mięsa mielonego mają powodzenie. To taki wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  5. Danusiu pychotka , zwykle robiłam osobno klopsiki , osobno młodą kapustkę , ale muszę spróbować . Małgosia Nowicka (fb) Sałatkę z sardynek też ja skomentowałam :D :D :D buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Małgosiu. Bardzo się cieszę, że tutaj zajrzałaś. Klopsiki z kapustą - masz dwa w jednym, a jednocześnie inny rodzaj potrawy. Klospiki tak fajnie przejdą kapustą i zupełnie inaczej smakują. Małgoś bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Gotowałam klopsiki wczoraj ,mój syn nie mógł się nachwalić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, co to człowiek nie robi dla swoich dzieci. Zdanie dzieci jest bardzo ważne, w końcu gotujemy dla bliskich. Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Zrobione.Obiad szybki i smaczny.Klopsiki soczyste i mięciutkie,pewnie od tej kapustki.Polecam i pozdrawiam.Zdjęcie wysyłam.U mnie z pomidorami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Stasiu. Ty jesteś kochana, zawsze wystawisz mi komentarz. Bardzo Ci dziękuję. Można z pomidorami- to wszystko zależy co lubimy.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Danusiu, dziękuję za przepis. Dzisiaj zrobiłam. Pychota ;-) pozdrawiam ciepło Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuję Ci bardzo. Bardzo się cieszę, że smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Nie wiem co by tu pisać choć Danusia prosiła o komentarz na blogu.Nie robiłam dokładnie tego przepisu tylko zmieniłam składniki na swoją ulubioną. Więc piszę co zrobiłam pulpeciki nie z wieprzowiny bo nie przepadam a z mielonego drobiu. Czego połowę dałam majeranku,pieprzu a do drugiej połowy dałam papryki,chili,curry bo lubię ostre,do tego młodziutka kapusta i obficie koperku bo 2 łyżki dla mnie było za mało. Jadłam przez cały tydzień na zmianę raz z malusieńkimi ziemniaczkami,z makaronem, z kaszą.W smaku niebo w gębie i pyszna. Jeszcze to powtórzę jak się ochłodzi bo w upale stać przy kuchence to makabra.Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. Najważniejsza jest kreatywność w kuchni. Ja tylko Reniu podsunęłam pomysł, a rodzaj mięsa, czy dodatek pomidorów, przyprawienie to już zależy co domownicy lubią. Ja też narobiłam więcej, więc podjadaliśmy w międzyczasie. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Danusiu gdyby nie podsunęła takiego pomysłu to bym nie robiła ale efekt był niesamowity. Znów kupiłam młode kapustę i inne składniki. Gdyby nie Danusia to obiad byłby byle jaki. Dzięki za przepis.

      Usuń
    3. Witam Reniu po przerwie. Jak dla mnie to była ona po raz pierwszy bardzo długa. Dziękuję za sympatyczny komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Zrobiłam i jestem przeszczęśliwa:)Danie jest fantastyczne smakowo i wcale nie ma za dużo przy nim pracy.za to potem tylko dodatek-ziemniaczki,kasza,makaron-co kto lubi i niebo w gębie:) dziękuję Danusiu że jesteś i prowadzisz mnie drogą do prostej i smacznej kuchni:):):) Z pozdrowieniami,Alina:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Alinko, bardzo miły komentarz mi wystawiłaś. Oby inne moje potrawy przypadły Tobie do gustu. Jak na 1,5 roku prowadzenia bloga mam dość dużo przepisów, więc myślę Kochanie , ze coś tam można wybrać jak brakuje pomysłu. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Zgodnie z obietnicą i tutaj melduję,że dziś klopsiki zagościły na moim stole i bardzo smakowały.Pozdrawiam-Kora:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz. Cieszę się bardzo, że klopsiki smakowały.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Super przepis. Tez na weekend będzie. Bardzo podoba mi się Pani blog. Często tu zaglądam. Pozdrawiam serdecznie. Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. Danuta jestem, tak będzie nam milej w sieci, a klopsiki polecam, bo są po prostu bardzo smaczne. Życzę smacznego. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Witaj Danusiu, jak pisałam wcześniej dziś zrobiłam, Wyszły pyszne i tak się objadłam, że jeszcze do tej pory czuję. Pozdrawiam. Barbara

      Usuń
    3. Witam Basiu.
      Bardzo się cieszę, że tak Ci zasmakowały. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Przepis super ale odmiana pod "psem"
    KASZĘ MANNĘ odmieniamy tak:
    M. kasza manna
    D. kaszy manny
    C. kaszy mannie
    B. kaszę mannę
    N. kaszą manną
    Ms. kaszy mannie
    W. kaszo manno

    Z przymrużeniem oka Gocha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem tego komentarza , jak również nie widzę błędu :)

      Usuń


  14. 1) Kaszkę manną zaparzyć ½ szklanki wrzątku- rozmieszać widelcem i dodać do mięsa. Wyrobić chwilę, żeby masa nie .......(cytat)
    Sorry ale mówimy *kasze mannę*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu , sprawdziłam i masz rację, ale każdemu może zdarzyć się błąd językowy. I proszę - nie męcz mnie już swoją doskonałością. Myślę, że akurat odmiana "kasza manna" sprawia kłopot wielu osobom. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Witam serdecznie!
    Jak mi sie zachcialo zjesc taka potrawe!!! Ale teraz mamy listopad, wiec pytam, czy mozna uzyc zwykla/stara kapuste? Mysle, ze ja po prostu trzeba bedzie dluzej podusic i tylko pozniej dodac klopsiki? Czy Danusia ma jeszcze jakies porady?
    Dziekuje i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. Kochana moja, gdzieś przeoczyłam ten komentarz, bardzo przepraszam. Reniu na blogu jest przepis na podobne klopsiki w kiszonej kapuście i tam proszę zajrzyj. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  16. Wszystkie składniki już mam jutro pyknę sobie klopsiki z kapustką. Pozdrawiam Zosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam Zosiu nie tak dawno na dwa dni. Wiosna na chwilę wróciła to i w kuchni nie bardzo chce się stać. Życzę smacznego. Dziękuję Zosiu :)

      Usuń
  17. Kochana Danusiu robię z kiszoną kapustą i są hitem u nas w domu, a dziś pomyślałam o tych i pewnie w sobotę przygotuję, myślę że znów zaskoczę domowników :) Dziękuję Ci bardzo za inspiracje i pozdrawiam serdecznie:) Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, polecam Ci szczerze. Te klopsiki z młodą kapustą są naprawdę bardzo smaczne. Myślę, że nie raz je zrobisz. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Moja ulubiona potrawa :) Dziś znowu będzie na obiad :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W młodej kapustce one smakują chyba najlepiej. Bardzo dziękujē :)

      Usuń