Krokiety są bardzo proste i szybkie. Zrobiłam je z tego co mi wpadło w rękę. Kapusta z chrupiącą panierką, szynka ze stopionym serem i pomidor smakowała znakomicie. Poza sezonem można zrobić z liści kapusty włoskiej.
SKŁADNIKI na dowolną ilość osób:
---liście kapusty jak na gołąbki
---troszkę grubsze plastry dobrej szynki gotowanej
---plasterki żółtego sera
---grubsze plastry pomidora bez skórki
---sól i pieprz
---mąka,bułka tarta do panierowania
---jajka
---olej do smażenia
Zdjąć delikatnie z kapusty tyle liści ile potrzebujemy krokietów. Nie musimy parzyć całej kapusty, nawet jak się gdzieś nam naderwie liść to nie ma znaczenia, bo panierka wszystko scali. Liście zalać wrzątkiem, posolić i chwilę pogotować. Ściąć zgrubiałe nerwy kapusty. Na każdy liść położyć plasterek szynki, na to plaster pomidora sparzonego i obranego ze skórki. Każdy plaster pomidora posypać wcześniej z obu stron bułką tartą.Posolić, popieprzyć i przykryć plasterkami sera żółtego. Nie zawijać tak ścisło jak gołąbki,tylko podobnie założyć kapustę tak, żeby przykryć całość nadzienia.
Krokiety panierować w mące, jajku , bułce tartej i usmażyć na oleju na rumiano z obu stron. Jeżeli chcemy podać później to obsmażyć leciutko, a potem przyrumienić przy odgrzewaniu. Podałam z drobnymi kluseczkami podobnymi do kluseczek węgierskich galuszka przesmażonymi na oliwie z czosnkiem ,wymieszanymi z pietruszką i posypanymi pokrojonymi oliwkami. Polecam to smaczne , proste danie obiadowe. Smacznego.
Dana ale fajne krokiety - jeszcze takich krokietow nie znalam - no i trzeba sprawdzic na obiad ,a wlasnie kupilam kapustke ,ja ja uwielbiam moge jesc w kazdej postaci - i trzeba korzystac puki jest jeszcze mloda bo wtedy jest najsmaczniejsza. Jestes super. Pozdrawiam Basia.
OdpowiedzUsuńWitam.Też uwielbiam młodą kapustę,ale byliśmy na etapie jedzenia sałaty,teraz będzie więcej kapusty.Teraz jest taka fajna nie zbita,po potem można nóż złamać-nie wiem co się z tą kapustą porobiło.Jakieś dziwne odmiany,że bez siekiery nie podchodź,a krokiety polecam-pozdrawiam ciepło:)
Usuńwspaniale krysia
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo-miłego dnia bez komarów:)
UsuńWitam Pani Danusiu;zrobiłam bigosik z młodej kapusty jest rewelacyjny wręcz pyszota.Mam pytanie czy tą polędwice ze schabu można robić jak jest tak gorąco na dworze.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam również.Bardzo się cieszę,że bigosik smakował,a polędwicę można zrobić,ja też teraz robiłam.Proszę powiesić w kuchni gdzieś w cieniu-ona po prostu będzie szybciej podsuszona-pozdrawiam i dziękuję bardzo:)
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedż.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo,nie ma problemu-pozdrawiam wieczornie:)
UsuńDanie trochę pracowite,ale warto było.Przepyszne.Ja dodałam jeszcze czerwoną paprykę.
OdpowiedzUsuńWitam.A mnie to poszło szybko,bo nie ma nadzienia jak na gołąbki i z liśćmi kapusty jest też mniej roboty,ale ogólnie nie jest do danie błyskawiczne.Z tą papryką to świetny pomysł,wykorzystam następnym razem.Bardzo się cieszę,że przydał się przepis-bardzo dziękuję za wystawiony komentarz i pozdrawiam serdecznie-miłego dnia:)
UsuńŁał jutro zrobie na obiad, wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuję za przypomnienie, zupełnie mi to danie z głowy wyleciło. Muszę też zrobić, tym bardziej, że jeszcze kapustka jest młoda. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Danusiu Droga, kilka dni temu trafiłam na ten przepis i tak za mną łazi. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego, a kusi i nęci. Jak sądzisz, czy ze spróbowaniem powinnam zaczekać do nowego sezonu na młodą kapustę, czy mogę zaryzykować teraz. Robiłaś z taką jesienną kapustą? A może dałoby się zawinąć takie krokiety w liście kapusty włoskiej albo pekińskiej? Kiedyś na jakimś forum czytałam, że niektórzy gotują bigosik z kapust pekińskiej i wychodzi delikatny jak z młodej,ale sama nie próbowałam. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Witam Beatko. Nie musisz czekać na młodą kapustę- ja robię z włoskiej. Biała kapusta jesienna ma zbyt twarde liście. Z pekińskiej nie robiłam, więc nie wiem jak się zachowa.
UsuńPozdrawiam Beatko i życzę miłego wieczoru.
Danusiu, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Tak mi się zdawało, że biała o tej porze roku będzie za twarda. W najbliższych dniach zrobię z włoskiej i podzielę się wrażeniami. Pozdrawiam wieczorową porą
UsuńBeata
Dziękuję Beatko- również pozdrawiam.
UsuńDanusiu, wreszcie dzisiaj zrobiłam te krokiety. Bardzo smaczne, atrakcyjne danko. Wykorzystałam liście kapusty włoskiej, jak radziłaś, a pomidory wzięłam z puszki, bo takie grudniowe mi nie odpowiadają. Będę wracała do tej potrawy. Dziękuję i gorąco pozdrawiam
UsuńBeata z Wrocławia
Dobry wieczór Beatko. A, ja dość dawno ich nie robiłam. Dziękuję, że mi przypomniałaś, zrobię po niedzieli, bo jutro piątek, więc będzie rybka. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam cieplutko.