środa, 19 czerwca 2013

ROGALIKI DROŻDŻOWE BEZ ROZCZYNU I WYRASTANIA



 Wertując przykurzone przepisy wpadł mi w oko przepis na szybkie rogaliki wycięty z jakiejś gazety. Ciasto nie wymaga rozczynu jak również wyrastania jak w innych rogalikach. Bezpośrednio po zarobieniu ciasta pieczemy rogaliki. Są bardzo kruche, można piec je na słodko jak również wytrawnie ponieważ ciasto jest bez cukru. Upiekłam kilka w innym kształcie. Po prostu pokroiłam w kwadraty o boku ok.7 cm i złożyłam po przekątnej nadając kształt pierożków. Przy takim kształcie można włożyć więcej nadzienia, ale wyjdzie mniej sztuk.



     
SKŁADNIKI na 32 rogaliki:

       ---2 szklanki mąki tortowej + do podsypania
       ---1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
       ---3-4 dkg świeżych drożdży
       ---125 gram masła lub margaryny
       ---1 płaska łyżeczka cukru

      Inne:
       ---1 jajko
       ---papier do pieczenia
       ---cukier trzcinowy lub biały do posypania lub lukier
       ---owoce (truskawki,wiśnie,morele itp.) lub po prostu gęsty dżem , marmolada
       ---trochę bułki tartej



Do szklanki ze śmietaną wkruszyć drożdże i wsypać 1 płaską łyżeczkę cukru i wymieszać na jednolitę masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i tłuszcz. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Truskawki lub inne owoce posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na 3 części i wałkować na wielkość talerza ( miałam o średnicy 23 cm) lekko podsypując mąką.


Koło pokroić na 8 części,kłaść obsypane bułką tartą owoce i zwijać rogaliki. Układać na blaszce końcem zwinięcia do blaszki. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec ok.15-17 minut do zrumienienia. Troszkę soku mimo bułki tartej może wyciec, ale nie ma to wpływu na ciasto. Jeżeli wolimy słodsze rogaliki to proszę je polukrować, ponieważ samo ciasto jest bez cukru i samo posypanie może nie wystarczyć. Smacznego.

ROGALIKI CZYTELNIKÓW :


Beatka


20 komentarzy:

  1. Super szybkie i pyszne.Też takie często robię.Pozdrawiam Ela:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Też je bardzo lubię i jak mam mało czasu to ten przepis jest ok.-dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Witam Pani Danusiu super przepis,ktory wykorzystam na weekend,zawsze cos pieke i zabieram na dzialke.Dzis taki upal,ze opadlam z sil totalnie....Dzieci umęczone i przez to marudne i zaczepiaja sie wzajemnie.Pozdrawiam,zycze milego wieczoru przepisy sa super!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Justynko.Zapominamy się wzajemnie,że sobie nie "paniujemy"-ale to pewnie ten upał.Ja czasami tak sobie myślę-jak dobrze,że już nie mam małych dzieci.Miałam między dziećmi nie całe dwa lata róznicy i dość mocno dostałam w kość,więc Cię doskonale rozumiem-pozdrawiam bardzo ciepło i życzę dużo cierpliowści,no i sił:)

      Usuń
  3. Ciasto-Baza, wykorzystuję je już od ponad 40 lat,na kilkanaście sposobów ,ale nigdy nie robiłam z truskawkami! Brawo! Okazuje się,że truskawki mogą być wszechobecne.
    Pozdrowienia z upalnej Małopolski.
    A komary się wylęgły i tną jak wściekłe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Tak,to dobra nazwa,też używam tego ciasta do różnych wypieków.Proste i wygodne.Bożenko, u nas jest taki upał,że nie ma czym oddychać i jeszcze te wstrętne komary-pozdrawiam Cię bardzo gorąco-w dosłownym tego słowa znaczeniu:)

      Usuń
  4. Danusiu w takim razie bardzo mi milo,masz racje,ze to "paniowanie"bylo od upalu:)Co do dzieci to u moich jest 6 lat roznicy i nie ma chwili spokoju ale dzis to juz bylo tornado! Do jutra:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to masz trochę lepiej z tą różnicą,chociaż-sama już nie wiem jaka różnica jest lepsza.Jak rozrabiają to nie ma różnicy.Pozdrawiam i spokojnej nocy:)

      Usuń
  5. super rogaliki,właśnie mąż gorące zjada,nie wiem czy starczy dla córki ,ma nas odwiedzić wieczorem,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Też lubimy te rogaliki,a szczególnie ja bo mało jest z nimi pracy-dziekuję za komentarz i pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  6. Witam, właśnie zabieram sie za te rogaliki tylko mam dwa pytania: czy śmietaną ma być w temp pokojowej i czy masło rozpuscic przed połączeniem składników? Z góry dziekuje za szybka odp ;)) pozdrawiam letnio Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.Do wszelkiego rodzaju wypieków najlepiej jak wszystko jest w temperaturze pokojowej,może oprócz białek do bezy.Masła nie trzeba rozpuszczac,ale musi być miękkie.
      Pozdrawiam serdecznie w ten upalny dzień:)

      Usuń
  7. Bardzo dziekuje za szybka odp ;) rogaliki przepyszne! Zrobiłam z borowka amerykańska a na wierzch osypalam cukrem perlistym. Rewelacyjny przepis! Tak szybko jeszcze żadnego ciasta drozdzowego nie zrobiłam ;))Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, lepiej późno niż wcale- dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  8. Łatwo,szybko,smacznie.Ciasto doskonałe.Zrobiłam rogaliki z marmoladą różaną z podwójnej porcji.DOSKONAŁE!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z marmoladą różaną - to musiało być smaczne. Dziękuję Stasiu.
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  9. Witam Pani Danusiu!! Super Rogaliki Zrobiłam dziś i zniknęły w mig -dwie osoby.Córcia stwierdziła ,że musimy robić z podwójnej porcji Nawet nasz pupil ( piesek) dostał jednego .Super blog .Trafiłam przez przypadek i zostaję .Iwona Zenka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Iwonko po przerwie urlopowej. Aha, ha- jak pieskowi smakowało to znaczy , że są dobre- oczywiście żarrtuję. Dziękuję Iwonko.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  10. Cieplutkie,smaczne i juz sporo ubylo.pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu. Nie mam dostępu do komputera, więc dopiero za kilka dni wstawię na fanpage i pod przepis. Bardzo Ci dziękuję- pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.