piątek, 12 maja 2017

GOŁĄBEK KAPUŚCIANY Z PĘCZAKIEM i SOSEM



Taką alternatywę dla tradycyjnych gołąbków w kształcie kopułki podesłała mi córka z francuskiej książki. Z tego co widać na fotografii to raczej potrawa z kapusty włoskiej.


U mnie z młodej kapusty wiosennej.  Ten duży gołąbek można podawać nie tylko z sosem pomidorowym. Jestem pewna, że pęczak, który jest w farszu doskonale smakuje z sosem pieczarkowym, grzybowym, porowym jak również śmietankowym. 
Można również podawać bez żadnego sosu jest równie smaczny. Doskonale smakuje również pokrojony w plastry i odsmażony z masłem  pod przykryciem,  na wolnym ogniu . 
 Użyłam jednej główki kapusty, więc tych liści w młodej kapuście nie było zbyt dużo. Przy przekładaniu użyłam jednej warstwy , ale następnym razem zrobię podwójną warstwę liści. Polecam Państwu również :





Składniki :

  • 1 główka młodej kapusty - ok. 90 dkg
  • 100 g kaszy pęczak + 3 szklanki wody + sól do smaku
  • 2 większe cebule pokrojone w kosteczkę ,podsmażone na lekko rumiano na 1 łyżce oleju + sól
  • 1/2 kg mięsa - zmielonego
  • ok. 50 g masła
  • 2 puszki pomidorów bez skórki w soku pomidorowym + 3 - 4 ząbki czosnku + 2 łyżki oleju + sól i pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • żaroodporna miska o średnicy 22- 23 cm i długości boku 14 cm, wymiary mogą się różnić
  • masło i kaszka manna do smarowania miski
  • papier do pieczenia do przykrycia potrawy

Wykonanie :

  • Liście kapusty przygotować jak na gołąbki pozostawiając malutką główkę z listkami. Pęczak zalać wrzątkiem, posolić do smaku i od zagotowania pozostawić na minimalnym dopływie ciepła pod przykryciem. Pęczak gotować do momentu całkowitego wchłonięcia wody. Przestudzić.
  • Do kaszy dodać przesmażoną na rumiano cebulę, mielone mięso i dobrze wyrobić doprawiając solą i pieprzem.
  • Miskę wysmarować dokładnie masłem i dokładnie wysypać kaszką manną. Ułożyć wokoło miski 4- 5 liści i jeden mały na dno - p. fot. Na liście wyłożyć ok. połowy farszu rozsmarowując go na liściach do pewnej wysokości- p. fot.
  • To samo powtórzyć jeszcze raz rozsmarowując większą połowę z połowy masy, ale  umieścić  w środek tą malutką główkę, która nam została po odcięciu większych liści. Na wierzch wyłożyć kilka małych listków i resztę farszu. Całość pozawijać wystającymi liśćmi i lekko posolić, ponieważ tych zawiniętych na wierzchu liści jest więcej, tzn. końcówek. Na wierzch pokroić wiórki masła.
  • Misę wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić go na 180 stopni i piec z termoobiegiem ok. 25 - 30 minut, do momentu kiedy kapusta się trochę przypiecze. Przykryć papierem do pieczenia i piec jeszcze ok. 40 minut. Przykro mi, ale nie wiem jaki jest czas pieczenia bez termoobiegu.
  • Gorące wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 minut , żeby to wszystko trochę siadło . Po tym czasie przyłożyć paterę i odwrócić gołąbka.
  • Przygotować w międzyczasie sos. Pomidory pokroić w grubą kostkę . Posiekany drobniutko czosnek króciutko zeszklić  dodać pomidory razem z sokiem. Gotować ok. 15 minut doprawiając solą i pieprzem. Można zmiksować blenderem, ale sos i tak jest dość gęsty, a z kawałkami pomidorów lepiej smakuje. Posiekać drobno listki bazylii i dodać do sosu. Można też bazylię pominąć.
  • Moja uwaga- można zrobić sos z 1 puszki pomidorów dolewając wody, ale wtedy trzeba go zagęścić.




21 komentarzy:

  1. lusi-lusi -fajny przepis w sam raz na teraz ,jest młoda kapustka .Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki zarąbiasty przepis Danusiu! Rewelacja! Niesamowicie apetycznie to wygląda. Jak tylko kupię dziś młodą kapustę - to robię :-) Miłego dnia :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, już myślałam, że przepis znany na całym świecie. Spotkałam się Helenko z opinią jednej z pań na fanpage, te to żadna nowość....uśmiałam się...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków :P

    OdpowiedzUsuń
  4. taki gołąbek wygląda bardzo syto, muszę też zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Widziałam to już u kilku pań i wciąż nie mogłam się zebrać, a przecież to takie proste!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, proste Marzyniu, ale mnie też czasami trudno się zmobilizować duszko :)

      Usuń
  6. Witam, mielone w zamrażarce, młoda kapusta w kuchni, jutro zrobię bo dziś idę do pracy na popołudnie. Już czuje ten smak pozdrawiam Agnieszka z podkarpacia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja się cieszę Agnieszko, że już nie muszę iść do pracy, a gołąb Ci polecam , bo jest pyszny, a szczególnie jeszcze odsmażany. Pozdrawiam Ciebie i całe moje kochane Podkarpacie :)

      Usuń
  7. Muszę zrobić koniecznie takiego gołąbka w wersji XXL :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, u mnie taki średniawy, ale na 1 osobę wystarczył :)

      Usuń
  8. Zrobiłam, pyyycha. Nie było co odgrzewać. nawet mąż antygołąbkowy uznał że dobry. A i ten schab szynkowara zrobiłam no mega pyszny. Wybieram się do szwagierki do Anglii i też wezmę ten schabik ze sobą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najważniejsze Agnieszko, że smakowało. Bardzo się z tego cieszę, że przepis się przydał i ten schabik. Dziękuję bardzo, serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Jestem antytalent gołąbkowy (no chyba, że gołąbki cyganione z siekaną kapustą i kaszą manną), nigdy nie robiłam prawdziwych, ale ten przepis grzechu wart i prosty, a w prostocie siła, bardzo mi się ten przepis podoba i nieważne, że już znany i stary, ja go nie znałam i dzięki Tobie poznałam i to jest najważniejsze.Bardzo dziękuję Danusiu! Pozdrawiam hel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam "hel"...z gołąbkami tradycyjnymi jest sporo pracy , a i z zawijaniem podobnie. Ten przepis jest prosty i myślę, że nawet osoby , które z gołąbkami są na bakier w tym przypadku dadzą radę. Dziękuję Ci bardzo i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Witam. Zainspirowało mnie.Jak zwykle przepis sobie, a ja sobie.Zamiast peczaku wzialem bulgur. Wszystko poukładałem w przepięknych bułgarskich glinianych garnuszkach (niedawno kupionych) i do piekarnika na1godzinę.Takie sobie czenaki . No proszę państwa PYCHOTA i PALCE LIZAĆ. Żona z córką już się namawiają co zapiec następnego. Ja juz wiem. Będzie a'la stroganow. Jak wyjdzie napisze. Tomasz

    OdpowiedzUsuń
  11. DZIEWCZYNO KOCHANA TWOJE POMYSŁY NIE DO PRZECENIENIA.WSZYSTKIE POTRAWY PYSZNE .GOŁĄBEK REWELACJA DZISIAJ ROBIE PO RAZ KOLEJNY .POZDRAWIAM Z KRAKOWA I ŻYCZĘ ZDROWIA.OBYŚ ZAWSZE INSPIROWAŁA SWOICH CZYTELNIKÓW I FANÓW.EWKA Z KRAKOWA.

    OdpowiedzUsuń