czwartek, 30 stycznia 2014

UDA Z INDYKA W PIECZARKACH



Cóż tu pisać ? Po prostu szybka, łatwa i smaczna potrawa na obiad. 
Zwyczajnie włożyłam uda z indyka do brytfanny, obsmażyłam, przyprawiłam, posypałam pieczarkami ,upiekłam i tyle.  Dla nas dwojga wystarczyło na dwa dni, a na trzeci z reszty zrobiłam pierogi .



SKŁADNIKI na 6 osób:

--- 1,30 kg ud z indyka ( robiłam z kością, bo nie chciało mi się wyjmować)
--- 65- 70 dkg pieczarek
--- 3 cebule modre
--- pieprz, sól, czerwona papryka w proszku
--- główka czosnku
--- 2 kopiaste łyżki gęstej śmietany
--- kilka wiórków masła


1)Uda z indyka wymyć, osuszyć, zdjąć skórę i natrzeć solą, pieprzem i papryką.

2)Rondel z grubszym dnem wysmarować olejem, ułożyć udka i obsmażyć z dwóch stron, posypać pokrojonymi w plasterki pieczarkami i cebulą. Całość jeszcze dodatkowo posolić i popieprzyć, na wierzch położyć kilka wiórków masła.

3)Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Brytfannę przykryć i wstawić do piekarnika. Po 30 minutach, kiedy wszystko puści sos doprawić po spróbowaniu solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Na wierzch udek wyłożyć śmietanę i dodać całą główkę czosnku obierając ją tylko z zewnętrznej suchej łupinki.4) Po kolejnych 30 minutach uda odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok. 30 minut do miękkości. Całkowity czas pieczenia wynosi ok. 1,30 godziny z użyciem termoobiegu.

POTRAWA CZYTELNIKÓW :

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Szczególnie jak mam lenia i nie chce mi się marynować mięsa wieczorem.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Dawniej rzadko robiłam indyka, bo po prostu mi się przejadł, mieliśmy w rodzinie hodowlę, więc tego mięsa był nadmiar, teraz powoli wraca mi apetyt na mięsko indycze, i co raz częściej gości u mnie na stole.
    Najbardziej lubię właśnie udka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie udka lubię najbardziej, a nie przepadam za piersią indyczą. U nas sprzedają na wagę medaliony indycze, takie małe plasterki mięsa na kotleciki - je też lubię, bo nie są suche. Piersi indycze najczęściej używam jako wsad do jakiejś szynki i to mieszam z innym.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Dej mi Boże co tydzień taki "zwykły" obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamarzyniu- dawaj- przyjedź do mnie zrobię Ci dobry obiadek.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  4. Te danie mojej rodzinie poprostu baaardzo smakuje! Wydaje sie takie proste, latwo robione, a takie pyszne. Pieklam juz drugi raz (i nie ostatni), prawde, ostatnio uzylam drobiowe uda (takie mialam w zamrazarce) i dodatkowo posypalam przyprawa curry, mmm... wysmienity smak. Dziekuje!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Reniu, że znalazłaś czas na komentarz.
      Pozdrawiam bardzo ciepło :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.