Prosty , łatwy tort czekoladowy, ale bardzo smaczny. W pewnym sensie to taki odwrócony kolorystycznie "Czarny las"- jasny biszkopt i ciemny krem . Dekoracja moja niezbyt wyszukana, ale robiłam go tylko dla nas dwojga , więc żeby było szybciej poszłam po najmniejszej linii oporu. Najważniejsze, że Mężowi się podobał, a przede wszystkim smakował. Zapraszam do przepisu dość obszernie opisanego, ale pracy przy nim naprawdę nie jest dużo .
BISZKOPT - śr. 24 cm :
- 5 jajek
- 165 g cukru - może być zwykły
- 125 g mąki tortowej
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 stołowej łyżki octu
- Biszkopt proszę przygotować wg tego przepisu- klik. Najlepiej upiec dzień wcześniej.
MASA CZEKOLADOWA :
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 200 g gorzkiej czekolady - 70 % kakao
- 4 mocno kopiaste łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- Śmietanę wlać do rondelka, połamać czekoladę na kostki, wsypać cukier puder i na wolnym ogniu podgrzać - do ciepłego cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i tak długo mieszać aż zrobi się jednolita masa. Jeżeli czekolada się nie rozpuściła to jeszcze troszkę podgrzać- nie wolno zagotować jak również mocno podgrzewać.
- Masę przelać do pojemnika z pokrywką i ostudzić do mocno zimnego. Masę najlepiej przygotować z wieczora, a na drugi dzień robić krem.
- Do misy przełożyć zimną masę czekoladową ( jest dość gęsta ), dodać schłodzony mascarpone i całość zmiksować na średnich obrotach na jednolity krem.
POZOSTAŁE :
- na poncz- 1/2 szklanki chłodnej przegotowanej wody + 1 łyżka cukru pudru + 1 łyżka likieru amaretto lub aromat migdałowy, ale tylko 2 - 3 kropelki, żeby nie przedobrzyć z zapachem…
- 1 słoik wielkości dżemowego konfitury z wiśni razem z syropem
- papier do pieczenia
- tortownica o śr. 24 cm
- woreczki foliowe do dekoratora i dekorator
WYKONANIE:
- Przygotować poncz. Biszkopt przekroić na 3 części. Brzegi patery wyłożyć paskami folii aluminiowej podwijając je pod spód patery- chroni paterę przed wymazaniem kremem.
- Dolną część przekrojonego biszkoptu ułożyć na paterze i skropić. Do woreczka foliowego od dekoratora ( u mnie jednorazowe ) włożyć 3 łyżki kremu i wycisnąć kilka okręgów wokół biszkoptu w małych odległościach - p. fotografia. Pomiędzy paskami kremu ułożyć wiśnie - nie cedzić z syropu.
- Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, docisnąć i powtórzyć to samo jeszcze raz, przykrywając trzecim krążkiem. Wierzchni krążek również nasączyć.
- Całość obłożyć równo kremem i przy pomocy widelca zrobić rowki na bokach i wierzchu- p. fotografia i wysunąć paski folii.
- Pozostałym kremem udekorować tort. Ciasto postawić w chłodniejszym miejscu na kilka godzin. Przed podaniem dobrze jest ciasto wcześniej umieścić w temperaturze pokojowej. Krem czekoladowy na bazie mascarpone jest smaczny kiedy nie jest mocno schłodzony.
Hmm... super, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńNo, był smaczny ten tort Aniu, Mąż mój bardzo lubi kremy czekoladowe Bardzo Ci dziękuję :) pozdrawiam :)
Usuńto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńbyło piegusku- dziękuję :)
Usuńpięknie wygląda aż szkoda zjeść
OdpowiedzUsuńNo, było szkoda zacząć, ale potem już poszło z górki- he, he :)
UsuńJaka szkoda, że do ciebie tak daleko.
OdpowiedzUsuńhe, he , następnym razem podeślę - dziękuję Nadiu :)
Usuńwspaniały torcik, nie powiem, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńja też , drugi raz- he, he :)
UsuńJesteś Danusiu absolutną mistrzynią w pieczeniu i wykończeniu tortów. Nawet nie stać mnie ,żeby sobie samej obiecać,że zrobię. Może kiedyś się przełamię i zacznę piec, ale jeszcze nie teraz.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBożenko w Twoich ustach to prawdziwy komplement, bardzo dziękuję. Ja wierzę, że się przełamiesz, no bo kto ? jak nie Ty- dziękuję :) pozdrawiam :)
UsuńHe , he ....
OdpowiedzUsuńŚliczny torcik i zapewne smakowity. Wszystko tak ładnie wyjaśniłaś, że chyba kiedyś i ja się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.