środa, 6 kwietnia 2016

STEFANKA - CIASTO BEZ PIECZENIA


To bardzo stary przepis. Mam go jeszcze z czasów liceum, tylko wtedy nie robiłam w wersji ulepszonej. Podaję przepis oryginalny bez śmietany i z kremem budyniowym, oraz przepis przeze mnie zmodyfikowany. W wersji podstawowej wystarczy oblać polewą czekoladową. W wersji zmienionej  doszła bita śmietana i drugi rodzaj kremu na bazie masy krówkowej, dodatkowo posypałam uprażonym słonecznikiem. Ciasto musi swoje odstać, żeby zmiękły herbatniki.





Składniki na typową stefankę :
  • blaszka o wymiarach 37 x 28 cm
  • srebrna folia
  • 4 paczki herbatników maślanych ( 4 x 180 gram ) potrzeba 100 sztuk
  • 800 ml mleka
  • 12 płaskich stołowych łyżek cukru
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 budynie toffi lub czekoladowe + 2 płaskie łyżki kakao
  • 300 g masła
  • na polewę- 3 łyżki gorącej wody + 3 łyżki cukru pudru + 3 łyżki kakao + 100 g masła lub margaryny - wodę i cukier wkładamy do rondelka i rozpuszczamy, dodajemy pokrojone masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao energicznie mieszając.
Składniki na stefankę ulepszoną - na fotografiach :
  • blaszka o wymiarach 37 x 28 cm
  • srebrna folia
  • 4 paczki herbatników maślanych ( 4 x 180 g )- 100 sztuk- trochę zostanie
  • Krem I - 400 ml mleka + 6 płaskich stołowych łyżek cukru + 1 budyń toffi + 100 g czekolady mlecznej + 150 g miękkiego masła
  • Krem II - 150 g miękkiego masła + 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowej masy krówkowej- 460 g
  • 500 ml śmietany 36 % mocno schłodzonej + 100 g mascarpone 
  • cukier puder do smaku- u mnie 3 łyżeczki
  • ok. 80 - 100 g łuskanego słonecznika uprażonego na sucho na patelni



Wykonanie :
  • Blaszkę całkowicie ( razem z brzegami ) wyłożyć srebrną folią. Przygotować pierwszy krem- ugotować budyń na mleku dodając cukier i kakao. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia, przykryć i pozostawić do ostudzenia. Po tym czasie masło zmiksować i dodawać stopniowo masę budyniową , aż do wyczerpania.
  • Przygotować drugą masę- masło  zmiksować dodając stopniowo ostudzoną domową lub kupną masę krówkową. 
  • Na folię wyłożyć pierwszą partię herbatników i rozsmarować połowę masy budyniowej. Przykryć herbatnikami. Powtórzyć tą samą czynność z drugą częścią herbatników i też przykryć herbatnikami.
  • To samo poczynić dwukrotnie z drugą masą, za każdym razem przykrywając herbatnikami. Ciasto chłodzić ok. 3 godzin. Po tym czasie odwrócić na paterę i zdjąć srebrną folię.
  • Ubić mocno schłodzoną śmietanę razem z mascarpone dodając cukier puder do smaku. Masę śmietanową rozprowadzić na stefance i posypać uprażonym słonecznikiem. Całość schłodzić.
  • Moje uwagi- mleko skondensowane słodzone wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy 2,5  godziny pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do schłodzenia- dopiero można otworzyć puszkę- nie wcześniej.
  • Krem do stefanki w wersji podstawowej przygotowujemy tak jak w drugiej wersji i dzielimy na 4 części.
CIASTO CZYTELNIKÓW :


9 komentarzy:

  1. Ulubione ciasto mojego męża! Tylko ja pieklam takie blaty i przekladalam kremem. Ciasto było o ile dobrze pamiętam, na amoniaku. Chyba upieke.... Dziękuję za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe Elżuniu, że było na amoniaku, ale ja stefankę pamiętam z herbatnikami.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Mniam, mniam - ja nie pamiętam aby mama takie przygotowywała ale Twoja zmodyfikowana wersja bardziej do mnie przemawia. Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis Ewuniu z lat 70-tych i sporo ludzi może go nie kojarzyć. Pozdrawiam .

      Usuń
  3. doskonała!!! pyszna i piekna !! chya tez kojarzę blaty ale herbatniki mnie przekonuja do zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis z herbatnikami datuje się na początek lat 70-tych , więc pewnie został przez kogoś zmieniony . Może dlatego kojarzy się z blatami . Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. ...witaj Danusiu. U Ciebie jak zwykle kochana smacznie, przejrzyście :) przepisy dla największego laika bardzo czytelne :) Muszę powiedzieć kochana, że bardzo brakuje Ciebie na fb, ale jednocześnie wiem, że musisz odpocząć. Ale tylko troszeczkę, prawda Danusiu? tylko troszeczkę ;) Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie, pozdrowienia dla bliskich dwu i czteronożnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu . Wiesz jakie to jest miłe co napisałaś . Jestem Jolu na rehabilitacji . Muszę trochę podreperować kręgosłup i stawy , bo ostatnio zaczęły mi się kłopoty . Wracam pod koniec kwietnia . Mam kilka zapasowych przeisów , więc coś wstawiam na bloga . Na Fb nie mam możliwości bo nie brałam komputera . Niestety z komórki nie dam rady wstawić linka na fanpage , tylko na bloga . Dziękuję Ci bardzo i pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  5. Witaj Danusiu zrobiłam Twoją Stefanke ulepszona wersję jest bardzo smaczna dodatkowo posmarowałam ciastka czekosliwka własnej roboty żeby przełamać trochę słodycz kremów wyszło bardzo smaczne ciasto dziękuję za przepis pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń