czwartek, 7 lutego 2013

ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI




Podaję dzisiaj przepis na pysznego śledzika w zalewie pomidorowej z rodzynkami. U mnie ten śledzik ubywa ze słoja w błyskawicznym tempie. Moje dzieci , które nie przepadają za tym rodzajem ryby też się zajadają.

SKŁADNIKI :

          ---50 dkg śledzi solonych (matiasów)
          ---2 cebule
          ---1/2 szklanki oleju
          ---puszka krojonych pomidorów (400 gram)
          ---7 dkg rodzynek
          ---1 łyżka cukru
          ---1 mała łyżeczka miodu (można pominąć)
          ---1/2 łyżeczki soli
          ---1/2 łyżki soku cytrynowego

Śledzie wymoczyć wg własnego smaku. Po wyjęciu z wody lub mleka osuszyć i pokroić w  poprzek na kawałki. Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. Obraną cebulę pokroić w pół plasterki. Do rondelka wlać olej i dodać pokrojoną cebulę i chwilę podsmażyć. Po tym dodać zmiksowane lub przetarte przez sito pomidory oraz wymoczone i osączone rodzynki. Doprawić sos 1 łyżką cukru , solą ,sokiem z cytryny do smaku i ewentualnie 1 łyżeczką miodu. Do naczynia z pokrojonymi śledziami wlać ugotowany sos i lekko przemieszać. Wszystko przełożyć do zamykanego naczynia i pozostawić do ostudzenia. Wstawić do lodówki. Najlepsze są na drugi dzień.


2 komentarze:

  1. Witam.Może z lenistwa dodaję koncentrat pomidorowy.Zamiast cytryny mam przygotowany przez siebie "ocet ziołowy" coś podobnego jak do marynat.Daję też kilka ziarenek gorczycy,ale już po zdjęciu z ognia.Faktycznie najlepsze są po przegryzeniu i moga stać w lodówce dłuższy czas(jeśli wytrzymają).Tomasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Tomaszu. Nie dodaję ziarenek gorczycy, ponieważ moja rodzinka nie przepada za nią. No, ale jak to mówią " co kto lubi". Bardzo dziękuję za komentarz i życzę miłego dnia :)

      Usuń