Tą sałatkę po raz pierwszy robiłam ponad 20 lat temu. Po tylu latach nie wiem skąd mam ten przepis. Wiem natomiast , że jest bardzo smaczna i zrobienie jej nie wymaga dużo czasu. Wszystkie produkty mamy gotowe oprócz jajek , które trzeba ugotować. Ładnie wygląda zrobiona w szklanej salaterce.
SKŁADNIKI:
---1 puszka kukurydzy konserwowej
---1 puszka ananasa w plastrach
---1 większy por
---15 dkg szynki gotowanej lub konserwowej lub szynki z indyka
---5 jajek
---10 dkg sera żółtego
---4 spore łyżki majonezu
---2 spore łyżki jogurtu naturalnego
---sól i pieprz
---posiekana nać zielonej pietruszki
- Ugotować jajka i po ostudzeniu pokroić w kosteczkę. Por pokroić w ćwierć plasterki i sparzyć wrzątkiem na sicie. Ananasa drobno pokroić i trochę odcisnąć na sicie.
- Nać pietruszki posiekać a ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do szklanej miski (średnica 20 cm) wsypać odcedzoną kukurydzę i równomiernie rozłożyć w misce. Na to rozłożyć pokrojoną szynkę , ananas i sparzony por.
- Warstwę pora lekko posolić i oprószyć pieprzem. Na pora wyłożyć pokrojone jajka , a na jajka wsypać pietruszkę , ale tylko wokół obrzeży. Na te wszystkie warstwy rozprowadzić majonez wymieszany z jogurtem i posypać startym serem.
- Sałatkę przechowywać w lodówce pod przykryciem. Jeżeli ktoś woli to może dać sam majonez, bez jogurtu. Sałatkę nabierać dwoma łyżkami sięgając do samego dna. Podać sól i pieprz bo może inni domownicy wolą bardziej doprawioną.
- Nać pietruszki posiekać a ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do szklanej miski (średnica 20 cm) wsypać odcedzoną kukurydzę i równomiernie rozłożyć w misce. Na to rozłożyć pokrojoną szynkę , ananas i sparzony por.
- Warstwę pora lekko posolić i oprószyć pieprzem. Na pora wyłożyć pokrojone jajka , a na jajka wsypać pietruszkę , ale tylko wokół obrzeży. Na te wszystkie warstwy rozprowadzić majonez wymieszany z jogurtem i posypać startym serem.
- Sałatkę przechowywać w lodówce pod przykryciem. Jeżeli ktoś woli to może dać sam majonez, bez jogurtu. Sałatkę nabierać dwoma łyżkami sięgając do samego dna. Podać sól i pieprz bo może inni domownicy wolą bardziej doprawioną.
Sałatka super!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję i pozdrawiam świątecznie:)
OdpowiedzUsuńSałatka cudowna, polecam.Za drugim razem zapomniałam o szynce, w zamian dodałam gotowaną pierś z kurczaka, też pysznie. Dziękuję za przepis i Wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że sałatka przypadła do gustu-pozdrawiam i Wesołego Alleluja-dziekuję za życzenia:)
UsuńDziekuje za przepis. Pięknie wygląda.. a jak smakuje sprawdze jutro :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za skorzystanie z przepisu i proszę dać znać czy smakowała-pozdrawiam świątecznie:)
UsuńA w której warstwie jest ananas ?
OdpowiedzUsuńWitam.Rzeczywiście nie ujęłam,ale jest po szynce jest ananas,a potem por-bardzo Pani dziekuję i pozdrawiam ciepło:)
UsuńOd dzis moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńTeż ją lubimy,a jak w lecie schłodzę to schodzi jak lody.
UsuńDziękuję-pozdrawiam!!!
Pyszna sałatka. Zrobiłam na babską imprezę, wszystkim smakowała:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Joanna W-ka
Witam Joasiu. Jakże się cieszę, że sałatka smakowała- szczególnie na babskiej imprezie.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Salatka zrobiona,ale podana w ananasie!Uklony.Ewa
OdpowiedzUsuńNo, tak Ewuniu, w Kaliforni to ananasy są chyba na każdym rogu świeżutkie. To bardzo dobry pomysł. Pewnie z niego też skorzystam. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam.