Ten chlebek piekę na zmianę z innymi. Jak wszystkie proste wypieki drożdżowe jest bardzo zdrowy. Jest to jedna z lepszych form dostarczenia organizmowi drożdży , które zawierają witaminy z grupy B, a także rozmaite makro i mikro elementy, m.in antyrakowy selen , zbawienny dla skóry cynk i wiele innych.
SKŁADNIKI:
---2 szklanki mąki poznańskiej lub wrocławskiej
---1 szklanka mleka pół na pół z ciepłą wodą
---1/2 szklanki otrąb żytnich
---1/2 szklanki otrąb orkiszowych zamiast 2 rodzajów otrąb można dać tylko żytnie
---1 lekko kopiasta łyżeczka drożdży
---1 łyżeczka cukru
---1/2 łyżeczki soli
Wymieszać przesianą mąkę z otrębami. Drożdże rozpuścić w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru i wlać do maki i wymieszać. Wyrobić ciasto -wyrabia się dobrze więc nie podsypywać mąką. Kształtować kulkę i przykrywając ściereczką postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrobić dobrze jeszcze raz dodając 1/2 łyżeczki soli. Ukształtować kulkę i przełożyć do małej foremki wysmarowanej masłem lub olejem , a najlepiej foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i niczym nie smarować. Jeżeli foremka jest nie szczelna tłuszcz może w piekarniku kapać. Chlebek posmarować roztrzepanym jajkiem i naciąć kratkę. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.Wyrośnięte ciasto wstawić na pierwszą półkę od dołu i piec z włączoną górą i dołem ok.30 minut - do tzw. suchego patyczka. Chlebek wysunąć na kratkę, żeby odparował i pozostawić do ostudzenia. Kształt chlebka zależy od nas , może być podłużny .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz