poniedziałek, 31 grudnia 2012

BISZKOPTY I BLATY




                                                                  Kilka słów o biszkoptach.

1) Nie trzymam się żelaznych zasad co do cukru. Używam w większości cukru zwykłego. Kiedyś nie          było cukru drobnego i wszystko się piekło na zwykłym.

2) Większość przepisów na biszkopty na moi blogu jest ubijana z rozdzieleniem żółtek. Od jakiegoś czasu ubijam całe jajka - nie na parze. Jest znacznie szybciej , a biszkopt wyrasta dokładnie tak samo, a może i lepiej.

3)Dobrze jest wbić jajka do misy, wsypać cukier, zamieszać łyżką i pozostawić na ok. 10  minut. Cukier się częściowo rozpuści i ubijać.

4) Od jakiegoś też czasu nie zwracam uwagi na temperaturę jaj. Mam w temperaturze pokojowej to piekę, mam prosto z lodówki też piekę- nie widzę żadnej różnicy.

5) Chcąc upiec wyższy biszkopt nie posiadając wysokiego rantu można boki tortownicy posmarować masłem i przykleić wewnątrz pas papieru do pieczenia, żeby biszkopt miał się po czym piąć do góry.

6) Piekę biszkopty z dodatkiem proszku do pieczenia z wyjątkiem biszkoptu mocno kakaowego. Ostatnio piekłam bez proszku tzw. rzucany - też wyszedł.

7) Nie otwieram piekarnika do czasu podanego w przepisie. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem i ewentualnie dopiekam kilka minut.

8) Biszkopt wyjmuję z piekarnika  po upieczeniu  i pozostawiam przez ok. 10 minut. Po tym czasie odpinam i jeżeli powierzchnia jest z górką odwracam do góry nogami.

9) Biszkopty piekę 1- 3 dni wcześniej i przechowuję w roku foliowym w chłodnym miejscu. Przed większymi uroczystościami, kiedy prace się kumulują biszkopty zamrażam ułożone na papierze do pieczenia i włożone do woreczka foliowego. Odmrażam w temperaturze pokojowej.

10) Zapraszam do przepisów :

     średnica 24 cm z 5 jaj                z kawałkami czekolady                          z 7 jaj
                                                         z 7 jaj- średnica 26 cm                tortownica 26 cm

    pod masy i galaretkę                         z kawą na 2 blaty                     z 4 jaj na 2 blaty
      z dodatkiem oleju                              średnica 26 cm                       średnica 26 cm

                  z 8 jaj                                 blat kokosowy                         blaty bezowe pod tort
          średnica 26 cm                           wkład do tortu średnica                        26 cm

   biszkopt mocno kakaowy                  Biszkopt wyższy                       Biszkopt ciemny
    okrągły i kwadratowy                       o średnicy 16 cm                             na oleju

   Biszkopt jasny i ciemny             Zestaw 2 spodów do ciasta               Dwa biszkopty
           o śr. 21- 22 cm                     tortowego na blaszkę                          o śr. 16 cm              

     Biszkopt bez proszku                     Biszkopt zielony                     Blaty na tort makowy
do piecz. o śr. 18 cm, wys. 9                        z 4 jaj


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz