piątek, 6 grudnia 2013

BISZKOPT CZEKOLADOWY



Mam dwa przepisy  na biszkopt czekoladowy, ale coś ostatnio dwa razy mi opadły. Nie wiem czy jajka, czy mąka ponosi winę. Ubijałam jak zawsze, a mimo to środek trochę opadł. Oczywiście wykorzystałam je wypełniając środek masą, ale niedosyt pozostał. Czasami  biszkopt należy do tych rodzajów ciast, które lubią być kapryśne. Spróbowałam skorzystać z przepisu Lenki z bloga "Kuchnia moją przyjaciółką ". Biszkopt wyszedł  ładnie wyrośnięty , zmieniłam tylko trochę temperaturę pieczenia na 10 minut przed końcem.



SKŁADNIKI na tortownicę 26 cm:

--- 7 dużych jajek
--- 22 dkg drobnego cukru
--- 12 dkg mąki pszennej
--- 11 dkg mąki ziemniaczanej
--- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
---2 łyżeczki octu
---2 lekko kopiaste łyżki dobrego kakao
--- 50 gram startej gorzkiej czekolady (dałam płatki czekoladowe)
---szczypta soli


1)Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz.

2)Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni C.

3)Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukier.

4)Gdy piana będzie ubita do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki octu. Szybko wymieszać aż do spienienia.

5)Od razu przełożyć żółtka do białek i ubijać mikserem  aż masa będzie jednolita i gęsta.

6)Mąkę ziemniaczaną,pszenną i kakao wcześniej przesiane przez sito i wymieszane dodać do masy i delikatnie wymieszać łopatką do połączenia składników, dodając równocześnie startą czekoladę.

7)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec z termoobiegiem 40 minut. Po 30 minutach zwiększyć temperaturę do 170 stopni C.8) Wyjąć i pozostawić w tortownicy do ostudzenia.

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Udał się Lenko, bo z biszkoptami to różnie bywa, czasami za bardzo kapryszą- dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Też się cieszę, poszedł do zamrażarki.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. Zabieram się dzisiaj do pieczenia , mam nadzieję że biszkopt wyjdzie mi taki jak tu na obrazku , dziekuję za przepis .Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Kasiu, życzę powodzenia.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.