Przepis na ciasto do tortu makowego z suchego mielonego maku. Tego ciasta po przekrojeniu na 3 blaty niczym nie nasączamy. Ciasto same w sobie jest wilgotne. Te białe plamki w upieczonym cieście to piana z białek, no tak mi się wymieszało. Środek ciasta po upieczeniu i ostygnięciu bardzo leciutko opadnie, ale to bardzo leciutko.
SKŁADNIKI na tortownicę o śr 26 cm :
- 300 g suchego mielonego maku
- 4 stołowe łyżki płaskie kaszki manny
- 2 stołowe łyżki płaskie bułki tartej
- 1 lekko kopiasta łyżeczka kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jaj
- 290 g cukru minus 1 kopiasta łyżka do białek
- 250 ml lekko ciepłego mleka 3,2 %
- 1 łyżeczka likieru Amaretto lub kilka kropelek aromatu migdałowego
WYKONANIE :
- Odpiąć obręcz tortownicy i wyścielić papierem do pieczenia robiąc tzw. drugie dno i zapiąć obręcz. Całość łącznie z bokami wysmarować masłem i wysypać kaszką manną.
- Wszystkie suche składniki wymieszać razem. Żółtka ubić z cukrem na gładką masę - odjąć z cukru jedną łyżkę do białek.
- Do ubitych żółtek dodawać stopniowo mak i miksować na wolnych obrotach - do wyczerpania. Wlać lekko ciepłe mleko , aromat i zmiksować. Odstawić na 1 godzinę.
- Po tym czasie ubić pianę ze szczyptą soli i dodać 1 łyżkę cukru - zmiksować. Wymieszać z masą makową dodając pianę partiami. Przelać do tortownicy i wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 60 minut na drugiej półce od dołu piekarnika. Metoda patyczkowa tutaj się nie sprawdza bo ciasto jest lekko wilgotne. Po upieczeniu uchylić lekko piekarnik i po 15 minutach wyjąć foremkę z ciastem. Pozostawić w niej do ostudzenia i dopiero wyjąć.
- Pozostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu i dopiero przekrajać na 3 blaty.
Witaj Danusiu, dziekuje za przepisy wstawiane w tej przedświątecznej gorączce! Wszystkie się przydadzą, jak co roku moje święta przygotowuje posługując się Twoimi przepisami bo są niezawodne. Czy możesz być tak uprzejma i podac przepis na krem kawowy do tego tortu. Ja mam przepis na krem ucierany na gorąco, ale chetnie skorzystam z Twego.
OdpowiedzUsuńZ góry bardzo dziękuje. Ewa B.
Witam Ewuniu. Napisałam Ci w wiadomościach na FB. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŚwietny pomysł 😍
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam 🙂
Dziękuję 😍
Ja również dziękuję bardzo. Pozdrawiam porannie :)
UsuńCudny przepis. Lubię tort makowy ale robiłam go baaaardzo dawno temu, jak jeszcze nie było maku mielonego w sprzedaży. Teraz jest i ułatwia życie. Też robiłam z kremem kawowym ale bez czarnej porzeczki. Świetny pomysł na przełamanie smaku. Dziękuję
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Z tą porzeczką jeszcze się waham, bo boję się żeby nie zdominowała smaku kawy. Myślę o dżemie morelowym , pomarańczowym lub wiśniach. Dziękuję bardzo ...pozdrawiam :)
UsuńDzień dobry
OdpowiedzUsuńPani Danusiu czy mogłaby Pani podać przepis na masę kawową do tego tortu?
Pozdrawiam
Marta
Witam Martusiu. Wkrótce wstawię przepis na ten tort makowy z kremem kawowym. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń