Wilgotny i pulchny biszkopt pod galaretki i różne masy...kremowe, jogurtowe, galaretki, pod owoce itp. Można go przekroić na połowę, w środek dać masę, można te połowy przekroić ponownie na połowę uzyskując podłużne ciasto w formie keksówki składające się z 4 warstw. Na blogu jest również przepis na biszkopt jasny pieczony tym samym sposobem...tutaj klik. Poniżej wstawiłam zdjęcie ciasta z takim biszkoptem...Mleczna kanapka...klik na zdjęcie.
- 5 jajek
- 1 szklanka zwykłego cukru
- 3/4 szklanki ( szklanka 250 ml) mąki tortowej
- 1/4 szklanki dobrego, ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
- Całe jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i zmiksować ok 1 minuty. Pozostawić na czas przygotowania blaszki. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia- tylko dno.
- Ubić masę jajeczną na gęstą, pulchną masę dodając pod koniec ocet. Zmniejszyć obroty miksera na wolniejsze i dodać po jednej łyżce olej. Nie miksować długo, tylko do momentu dodania ostatniej łyżki.
- Wsypać mieszankę sypką i delikatnie , dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę, wyrównać i wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 30 minut bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, do ciepłego. Przełożyć na paterę odwracając go na drugą stronę i zdjąć papier.
Ależ on równiutki! Piękny :)
OdpowiedzUsuńudało się...he, he...:)
UsuńDanusiu,a w jakiej temperaturze piec region biszkopta?
OdpowiedzUsuńJa teraz patrzę, że jest napisane Agnieszko...w 180 stopniach...jest na samym początku ...pozdrawiam :)
UsuńSuuuper wyszedł �� pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz...pozdrawiam również :)
Usuń