środa, 13 września 2017

BISZKOPT PROSTOKĄTNY CIEMNY NA OLEJU





Wilgotny i pulchny biszkopt pod galaretki i różne masy...kremowe, jogurtowe, galaretki, pod owoce itp. Można go przekroić na połowę, w środek dać masę, można te połowy przekroić ponownie na połowę uzyskując podłużne ciasto w formie keksówki składające się z 4 warstw. Na blogu jest również przepis na biszkopt jasny pieczony tym samym sposobem...tutaj klik.  Poniżej wstawiłam zdjęcie ciasta z takim biszkoptem...Mleczna kanapka...klik na zdjęcie.





  • 5 jajek
  • 1 szklanka zwykłego cukru
  • 3/4 szklanki ( szklanka 250 ml) mąki tortowej
  • 1/4 szklanki dobrego, ciemnego kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
  • Całe jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier i zmiksować ok 1 minuty. Pozostawić na czas przygotowania blaszki. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia- tylko dno.
  • Ubić masę jajeczną na gęstą, pulchną masę dodając pod koniec ocet. Zmniejszyć obroty miksera na wolniejsze i dodać po jednej łyżce olej. Nie miksować długo, tylko do momentu dodania ostatniej łyżki.
  • Wsypać mieszankę sypką i delikatnie , dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę, wyrównać i wstawić do piekarnika na środkową półkę. Piec ok. 30 minut bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, do ciepłego. Przełożyć na paterę odwracając go na drugą stronę i zdjąć papier. 

2 komentarze:

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.