Taki biszkopt piekę, kiedy trzecim blatem jest wkład kokosowy, makowy, orzechowy itp.
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 100 g mąki tortowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- tortownica o śr. 26 cm
- tortownica o śr. 26 cm
1) Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wkładając papier między obręcz a dno (tak wygodniej- nie musimy przycinać papieru). Blaszki niczym nie smarujemy.
2) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito z wysokości ok. 20 cm, żeby napowietrzyć.
3) Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru . Piana musi być bardzo dobrze ubita.
5) Do piany dodawać po jednym żółtku i miksować na wysokich obrotach. Na koniec dodać ocet.
6) Wsypywać stopniowo mąkę delikatnie mieszając łyżką zagarniając od brzegu miski do środka.
7) Masę przełożyć do tortownicy i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25- 30 minut - do suchego patyczka.
8) Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
9) Lekko ciepły odciąć nożem od brzegów tortownicy, odpiąć obręcz i odwrócić biszkopt. Zdjąć papier.
10) Biszkopt najlepiej piec dzień wcześniej. Możemy również w bardziej gorącym okresie upiec dużo wcześniej , ostudzony zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz