środa, 30 kwietnia 2014

BISZKOPT Z 4 JAJ NA 2 BLATY



Taki biszkopt piekę, kiedy trzecim blatem jest wkład kokosowy, makowy, orzechowy itp.



SKŁADNIKI: 


- 4 jajka 
- 130 g    cukru
- 100 g  mąki tortowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
- 2 łyżeczki octu
- tortownica o śr. 26 cm




1) Piekarnik nagrzać do temperatury 170  stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wkładając papier między obręcz a dno (tak wygodniej- nie musimy przycinać papieru). Blaszki niczym nie smarujemy.
2) Mąkę  wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito z wysokości ok. 20 cm, żeby napowietrzyć.
3) Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru . Piana musi być bardzo dobrze ubita.
5) Do piany dodawać po jednym żółtku i miksować na wysokich obrotach. Na koniec dodać ocet.
6) Wsypywać stopniowo mąkę delikatnie mieszając  łyżką zagarniając od brzegu miski do środka.
7) Masę przełożyć do tortownicy i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25- 30 minut - do suchego patyczka.
8) Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
9) Lekko ciepły odciąć nożem od brzegów tortownicy, odpiąć obręcz i odwrócić biszkopt. Zdjąć papier.
10) Biszkopt najlepiej  piec dzień wcześniej. Możemy również w bardziej gorącym okresie upiec dużo wcześniej , ostudzony zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz