Wbrew pozorom , mimo że średnica wydaje się mała ciasto po przełożeniu jest dość duże.
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 100 g maki tortowej
- 70 g maki ziemniaczanej
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- foremka o średnicy 16 cm - rant od środka wysmarowany masłem i przyklejony pas papieru do pieczenia lub spięty pas bristolu odpowiednio wysoki ułożony na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Całe jaja wybić do misy miksera, wsypać cukier i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować na pulchną, gęstą masę na koniec dodając ocet. Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać w ratach delikatnie mieszając rózgą. Zagarniać po bokach i czasami od środka do dna.
- Ciasto wlać do formy lub obręczy z bristolu i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut- do suchego patyczka.
- Reszta jak w uwagach o biszkoptach.
Rewelacja!
OdpowiedzUsuń