sobota, 7 marca 2015

BISZKOPT WYŻSZY O ŚR. 16 CM


 Wbrew pozorom , mimo że średnica wydaje się mała ciasto po przełożeniu jest dość duże.
  • 4 jajka
  • 130 g cukru
  • 100 g maki tortowej
  • 70 g maki ziemniaczanej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • foremka o średnicy 16 cm - rant od środka wysmarowany masłem i przyklejony pas papieru do pieczenia lub spięty pas bristolu odpowiednio wysoki ułożony na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia


  • Całe jaja wybić do misy miksera, wsypać cukier i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie zmiksować na pulchną, gęstą masę na koniec dodając ocet. Mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać w ratach delikatnie mieszając rózgą. Zagarniać po bokach i czasami od środka do dna.
  • Ciasto wlać do formy lub obręczy z bristolu i piec w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut- do suchego patyczka. 
  • Reszta jak w uwagach o biszkoptach.

1 komentarz: