poniedziałek, 31 grudnia 2012
BUŁKI- BUŁECZKI
Bułeczki Bułki rzucane na wrzątek Bułeczki mleczne
maślane pieczone odrywane
Bułki Bułeczki Bułki
z przedziałkiem grzechu warte paryskie
Bułeczki odrywane Bułki Bułeczki nocne
z malinami i wiśniami kajzerki na śniadanie
Chałki jogurtowe Bułeczki Bułki kajzerki
z mąki orkiszowej i chlebowej na 2 kęsy z mąki mieszanych
Bułeczki Chałka Rogaliki mleczno maślane
orkiszowe wieloziarnista śniadaniowe
Baranek Rogaliki z nutellą Drożdżówki odrywane
rogalikowy i bułeczki zaplatane z chałwą i kajmakiem
Szneki bez glancu Bajgle Bułeczki polskie
ze śliwkami w wersji slow maślane A.D. 1959
Bułeczki Bułki jogurtowe Bułeczki supełki
na twarożku grani długie z otrębami żytnimi
Bułki wrocławskie Kołaczyki Bułeczki zwykłe
bez rozczynu z cebulą pszenne
Bułki, Bułki Bułki marchewkowe
które rosną nocą z krzyżykiem - wileńskie
Bułeczki Bułeczki z owocami Bułeczki
kaczuszki i kruszonką z ziołami
Bułeczki Bułki na zakwasie Bułki
z żółtek po bezach z pieczonym czosnkiem z cukinią
Bułeczki mini śmietankowe Bułki pszenne śmietankowo Brioszki bez schładzania
- odrywane maślane ciasta z kajmakiem
Drożdżówki Bułki poznańskie Chałka wytrawna o smaku
na samym jogurcie - wrocławskie- 2 rodzaje czarnuszki
Bułki długie z dodatkiem Bułeczki mini Bułeczki
śmietany na oleju i wodzie śniadaniowe bez rozczynu
Bułeczki słodkie Bułeczki orkiszowe Bułeczki francuskie
z dużą śliwką i cynamonem pełnoziarniste śniadaniowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Danusiu!!! Ratunku!!! Nie wiem co robię nie tak, ale to moje trzecie podejście do bułek i ... zakalce. Do tych z przedziałkiem dałam drożdże Instant - zakalce. Pomyślałam, że coś z drożdżami nie tak. Dzisiaj próbowałam zrobić kajzerki, dałam drożdże świeże - i nie rosną bułki, pomimo, że ciasto urosło ładnie. Kurczę, coś źle robię??? A tak smakowicie wyglądają te Twoje bułeczki. Pomocy!!! Pozdrawiam. Jola
OdpowiedzUsuńWitam Jolu. Jeżeli robisz zgodnie z przepisem, a w to nie wątpię to nie może wyjść zakalec. Ja już tyle piekłam bułek i nigdy nie zrobił mi się zakalec. Jolu kochana nie wiem, może przegrzałaś mleko czy wodę, może drożdże były oszukane. W bułkach nie ma za bardzo z czego zrobić się zakalec. Jedyną przyczyną, ale też mało prawdopodobną w przypadku bułek mogą być skoki temperatury w pomieszczeniu, w którym przygotowywałaś bułki. Może otworzyłaś okno kiedy już były wyrośnięte i je schłodziło . Jestem bezradna, bardzo mi przykro, ale przyznam, że po raz pierwszy słyszę, żeby w bułkach był zakalec. Jolu pomyśl dobrze, coś musiałaś zrobić nie tak. W recepturach na bułki są tak proste składniki, że przy zachowanych proporcjach nie może się nic wydarzyć. Wybacz mi, ale nie wiem, wiem tylko, że coś musiałaś zrobić nie tak. Pomyśl dobrze .
UsuńDaj mi proszę znać co w końcu z tego wyszło. Pozdrawiam serdecznie.
Danusiu!!! Uratowane. Rosną w piekarniku. Może nie są tak piękne i duże jak Twoje, ale rosną. Za kilkanaście minut schrupię jedną z dżemerem truskawkowym. Dziękuję Ci za szybką odpowiedź. Już się przestraszyłam, że zła ze mnie gospodyni. Bo wiesz - według przysłowia: ,,Dobrej gospodyni to wszystko w ręce rośnie?" :) A z tą różnicą temperatur to chyba prawda. Jak rosły to zanosiło się na burzę. Pociemniało i ochłodziło się, a miałam otwarte okno w kuchni. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję. Jola
OdpowiedzUsuńO Matulu, ale mi napędziłaś emocji, ale bardzo się cieszę Jolu, że finał jest pozytywny. Kamień z serca. Dziękuję Ci bardzo.
UsuńPozdrawiam i smacznych bułeczek, u mnie dzisiaj bajgle.
Danusiu czy masz przepis na coś z białek? Ostatnimi czasy dużo białek mi się zbiera..Buziaki :)
OdpowiedzUsuń